27/04/2024

Без изненада: Алексей Петров излезе от арестантската килия!

Алексей Петров

Спука се поредният балон! След осем месеца зад решетките от ареста излезе Алексей Петров.

Зрелищната акция по арестуването му и тегелите му мужду килията съда и обратно пълнеха новините на медидите през ден. А Сергей Петров освен с прякора си Трактора, се сдоби и с още един – Октопод. Подари му го министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, като с това внушаваше, че е хванал в крачка босът на босовете на българската мафия.

Съдиите заявиха, че няма организирана престъпна група „Октопод“ от 8 души,
както твърди обвинението и за чийто бос бе сочен Алексей Петров. Според съда – има организирана престъпна група само от трима души – Марчело Джотолов, Алексей Петров и Антон Петров.

Според магистратите обаче доказателственият материал е противоречив и
води до разколебаване на предположенията за извършване на престъпни деяния от такава група. Ллипсват убедителни данни за разгласяване на информация, която е била държавна тайна, решиха още магистратите.

Апелативният съд счете, че високата обществена опасност на деянията, в които Петров е обвинен, не е със същия интензитет, както е бил при първоначалното му задържане. Съдът реши и че няма опасност той да извърши ново престъпление и определи като адекватна мярка домашният арест, което ще му позволи да се лекува. В мотивите им се казва още, че продължителното задържане в ареста противоречи на принципа за невиновност до доказване на противното.

Според  съдиите арестът съдържа и степен на репресия, която се упражнява спрямо лица, които търпят наказание.

От прокуратурата отказаха коментар по решението на САС, преди да се запознаят с
мотивите, с които Алексей Петров бе пуснат от ареста. Пред журналисти говорителят на Софийска градска прокуратура прокурор Маргарита Немска каза, че съдебното определение не подлежи на обжалване.

Тя каза още, че мярката домашен арест е втората по ред и по тежест мярка за неотклонение след постоянното задържане под стража. По думите й – делото не е приключило и разследването продължава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *