01/05/2024

Обречени сме да ни яхат! И май взе да ни се услажда…

Рехавият и неубедителен митинг срещу посещението на Путин, Снимка на Дневник

Учтиво казано – рехав протест, срещу посещението на руския премиер Владимир Путин в България /още подробности – вижте тук/ се провежда в столицата. Репортерите, дошли да отразят събитието и полицаите, пазещи от сблъсъци и безредици, хем са повече от митингуващите, хем почти няма какво да правят.

Не са малко българите, които застъпват позицията на протестиращите. Но повечето от тях – стотици и хиляди предпочетоха да се редят на опашка пред мощите на Свети Йоан Кръстител, отколкото да носят антипутиновски лозунги на митинг.

Истина е, че тревогите на шепата протестиращи не са за подценяване – а именно, че България ще бъде хваната в клещите на руските енергийи и геополитически интереси. А после и да иска – няма да може да се отскубне. Истина е, както казва Апостол Левски, че „Който те освобождава, той те и поробва“ / тази крилата мисъл на революционера не е от най-известните пак поради разни интереси – припомни ни я митингуващият журналист Иво Инджев/.

Но не е никаква изненада, че столичани предпочетоха да се редят със стотици и хиляди пред храма Александър Невски. А причината – по-вероятно е българите да получат помощ от починалия преди хилядолетия светец, камо ли да видят помощ от живите, но лъжливи и некадърни български управници.

Имаше и едни други времена – преди 21 години, напримар. Милион и половина бяха излезли  – нечувано за България множество, на първия митинг на СДС. Сега СДС не могат да съберат и толкова, колкото дойдоха на антипутинувския митинг.

Не е справедливо за това да се обвинява единствено инертността и овчедушието на българина, когато става дума за политика. Просто той вижда как всичко започва у нас: С еуфория и очаквания, които после така се сгромолясват, че всичко му излиза през носа.

Никой не вярва, че ако протестира, ще бъде чут. Никой не вярва, че и да бъде чут, някой ще си мръдне пръста да направи нещо!

Енергийният пазарлък между България и Русия отдавна е направен и отработен от експертите, сега първите мъже на двете държави ще поиграят малко театър пред публиката – така изисква лицемерието, наречено дипломатически протокол.

А всички ние, останалите? Обречени сме да ни яхат. И май взе да ни се услажда…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *