30/04/2024

Сонда ще пренесе послания от земни жители на Марс. Кой ще ги чете?

Американската космическа агенция НАСА се готви да изпрати на Марс сондата Maven, предназначена за изучаване атмосферата на Червената планета, съобщава BBC.

Любопитното е, че със себе си тя ще носи и съобщения от земни жители (б.ред.: интересно – защо ли си правят труда? Нали официално сме сами във Вселената? Към кого ги адресират?…)

„Получихме около 100 хил. имена и стотици творчески произведения от хора, които поискаха да увековечат своето име и да „полетят” до Марс. Поради това проведохме два конкурса (Going to Mars) и подбрахме най-добрите неща, които бяха записани на специален DVD-диск. „Работната” версия на този диск бе поставена на Maven седмица преди пълното му комплектуване и ще полети към Червената планета”,  обяснява водещият проекта учен Брус Янковски.

Учените се надяват Maven да им помогне да хвърлят светлина върху далечното минало на космическия ни съсед. С помощта на данните, събрани от сондата, изследователите ще търсят отговор на въпроса защо Червената планета е останала без атмосфера, която (както се счита) е била дори по-дебела от тази на Земята.

Стартът е планиран за 18 ноември 2013 г. На Марс апаратът трябва да пристигне към края на септември догодина.

Благодарение на изпратените досега от марсохода Curiosity данни учените установиха, че основната част от атмосферата на Червената планета е излетяла още преди 4 милиарда години. Процесът продължава и до днес. „Леките” изотопи напускат атмосферата по-лесно отколкото „тежките”, а в атмосферата на планетата учените откриха голямо натрупване именно на „тежки” изотопи.

На Земята ситуацията е точно обратната. Опирайки се на тези данни учените предполагат, че вероятно водата е изчезнала от Марс по същото време, по което в Космоса е излетяла и атмосферата й.

Илюстрациите са на НАСА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *