19/04/2024

Портокалите разрушават жените отвътре. За какво са полезни?

Цитрусите, сред които най-консумирани са лимоните, портокалите и мандарините, се смятат за част от ефективните диети за отслабване и от здравословното хранене. Но те могат да станат причина за сериозни заболявания особено при младите жени, твърдят учени от Англия.

Само две чаши портокалов сок на ден влияят на организма разрушително. Съдържащата се в цитрусите фруктоза увеличава притока на пикочна киселина от кръвта в ставите. От това се повишава рискът от разболяване от подагра и възпаление на костната тъкан.

Подаграта е отлагане в тъканите на организма на пикочна киселина или нейните соли. Прието е да се смята за мъжка болест. Представителите на силния пол страдат от нея четири пъти по-често. Но цитрусовите плодове не влияят на мъжете от рисковите групи. В същото време при жените и особено младите момичета, които всеки ден изпиват по чаша портокалов сок, вероятността да развият тази болест се увеличава с 41 на сто. А при две чаши всеки ден рискът от разболяване скача с 2,4 пъти.

Проучвани са въздействието на портокалите и лимоните тъй като тези плодове във Великобритания се ползват с много по-голяма популярност, от останалите цитруси. Но тъй като фруктоза съдържат и грейпфрутите, и мандарините, те също могат да въздействат неблагоприятно върху женския организъм. Освен опасността от подагра свежите сокове са действат срещу здравето при повишена киселинност на стомаха и могат да предизвикат редица болести на храносмилателната система. Те са вредни и за хората, които страдат от наднормено тегло и диабет.

Учените не отричат, че цитрусовите плодове притежават и много полезни качества и са в състояние да помогнат на човека при лечението на редица болести. Преди за тях се говореше най-вече като средство за засилване на имунитета. Но неотдавнашно изследване на американски онколози показа, че консумацията на същите тези портокали и лимони чувствително намалява риска от образуването на ракови тумори.

Специалисти са провели изследване в редица клиники в Италия и Швейцария, където на пациентите с потвърдени онкологични заболявания предлагали редовно да ядат цитрусови плодове. В резултат медиците стигнали до извода, че плодовете и съдържащият се в тях пектин, са спомогнали да се преустанови разпространението на рака в горните дихателни пътища и хранопровода. Аналогични изследвания в Израел показват, че в седем от десет случая се достига до ремисия.

One thought on “Портокалите разрушават жените отвътре. За какво са полезни?

  1. Според тази статия излиза,че цитрусовите плодове са „нож с две остриета“,затова хапвай си и си пиивай това,което ти се яде и пие , без да прекаляваш.Организма, във всеки момент, сам ти казва от какво има нужда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *