16/04/2024

Топ физик: Дежа вю – това просто е преместване в друга вселена (видео)

Във видеото доктор Мичио Каку, физик теоретик и автор на бестселъри,обяснява възможните причини за ефекта на дежа вю ( вече видяно).Това е странно чувство, изпитвано от повечето от нас, когато в определени ситуации имаме усещането, че случващото се вече се е случвало, макар да не знаеем кога и къде.

Съществува теория, която се опитва да обясни този феномен с това, че вие фактически вече сте изпитвали подобна ситуация преди. Попадането в такава позната ситуация „предизвиква фрагментарни спомени, които са се съхранили в нашия мозък“, отбелязва д-р Каку. Тази теория беше доказана и експериментално и „обяснява повечето от случаите на дежа вю“, добавя докторът.

Квантовата физика допуска, че съществува вероятност за проявление на състояния дежа вю, обослувена от вашата способност “ да се премествате между различни вселени“.

Доктор Каку посочва аналогията на Стив Вайнберг – известен физик теоретик, лауреат на Нобелова награда, който въвежда понятието „Мултиверсум ( Мултивселена) в квантовата физика, свързано с концепцията на радиовълните.

Така, както съществуват радиовълни с различна честота, има и многомерни вселени, съществуващи в тандем. Както радиото е настроено на определена честота, тоест на единствена радиостанция, така и нашата вселена се състои от атоми, които се колебаят в уникална честота, различна от честотата на другите вселени.

Вселените обикновено вибрират с честота не във „фаза“ с другите вселени заради временни различия. Но когато те са във „фаза“, теоретично е възмогжно преместване между вселените.

По този начин е възможно, когато усещате ефектът на дежа вю, вие да вибрирате в унисон с паралелна вселена“, коментира д-р Каку.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *