30/04/2024

Путин озлобя – уволни шефове на вестник „Комерсиант“

Главният редактор на руския вестник „Комерсант“ и президентът и генерален директор на медийната група, собственик на изданието, бяха уволнени заради публикувани статии, съдържащи неприлични думи по адрес на премиера Владимир Путин, съобщи днес сайтът Газета.ру, който е част от същата медийна група.

Зад „Комерсант“ стои Газпром, уточни пред бТВ бившият кореспондент на БНР в Москва Чавдар Стефанов. Тези турбулентни движения, които се забелязват, те отекват най-вече в медиите, които са жестоко контролирани, добяви той.

Режимът в Москва пропусна годините на т. нар. тандемокрация – управлението на двете фигури едновременно. Днес руското общество осъзнава, че огромните пари от износа на газ и нефт, вместо да се инвестират в бъдещето на Русия, се разпределят вътре в рамките на тази централизирана олигархия, начело с Путин, и нищо не се случва, коментира политологът Огнян Минчев.

За уволненията съобщи собственикът на издателската къща „Комерсант“ Алишер Усманов. Президентът на „Комерсант-Холдинг“ Андрей Галиев и главният редактор на седмичника „Комерсант-Власт“ Максим Ковалски си отиват заради „публикуването в последните броеве на седмичника на някои статии, които представляват нарушение на журналистическата етика“, заяви Усманов, руски милиардер от узбекски произход.

В броя от 12 декември „Комерсант-Власт“ публикува репортаж за измамите, приписвани на управляващата партия „Единна Русия“ в изборите на 4 декември, като текстът е илюстриран със снимка на невалидна избирателна бюлетина, на която се чете: „Путин, върви по дяволите!“ На корицата на изданието се вижда снимка на Путин с грохнало лице и заглавие, в което има игра на думи с изразите „Единна Русия“ и „добавяне на бюлетини в урните“.

„Тези публикации граничат с дребно хулиганство“, подчертава Усманов, като заявява, че не е изключено Максим Ковалски да бъде даден под съд.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *