26/04/2024

МВФ: Кризата ще ни трови още десет години

Безрадостно десетилетие предричат за световната икономика от МВФ (Международния валутен фонд).

Именно толкова според неговите специалисти ще са необходими, за за се избавим от последиците на финансовата криза, започнала през 2008 г.

На фона на мрачните прогнози за нов икономически колапс сама по себе си думата „последици“ звучи сякаш обнадеждаващо – внушава усещането, че все пак всичко лошо е зад нас и не бива да се боим от нов удар.

През миналата седмица шефът на МВФ Кристин Лагард (на снимката) съобщи за намеренията да бъде спасен ЕС чрез създаване на банков съюз, отбелязва Лагарад и призовава ЕС да пристъпи към изпълнение на проектите незабавно“. „Ние, както и преди, предсказваме ръст на световната икономика, но той няма да бъде толкова висок, колкото смятахме по-рано“, пояснява ръководителката на МВФ.

Европа си остава основният източник на нестабилност в световната икономика, счита главният икономист на МВФ Оливие Бланшар. Според него за борба с кризата в еврозоната е необходимо понижаване на цените в страните длъжници във валтуния блок и ръст на цените в най-силните икономически държави. Става дума за най-голямата икономика в региона – германската, на която повечето от международните експерти възлагат мисията по измъкването на еврозоната от дълговата яма.

Германия разбираемо се съпротивлява. Нейната собствена икономика се чувства все по-зле. Отново това е заради дълговата криза, която е главен източник на проблеми за експорно ориентираните страни.

Експперти забелязаха влошаване на ситуацията през последните месеци, което може да доведе до снижаване на икономическия ръст на страната в края на годината. А обществеността в Германия отдавна роптае срещу размера на средствата, които се харчат за поддръжката на европейските аутсайдери. Очевидно е, че при тези условия страната няма да тръгне към доброволно ускоряване на инфлацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *