03/05/2024

До две години над Китай се очаква да изгрее втора Луна – изкуствена

В небето над Китай ще се появи втора Луна. И това ще се случи съвсем скоро – през 2020 г. Не, не е поредната теория на конспирацията. За създаването на такава изкуствена Луна пише официозът „Жемин жибао“.

Този изкуствен спътник ще отразява светлината и ще бъде девет пъти по-ярък от истинската Луна, пише изданието. Благодарение на това в някои части на страната ще отпадне необходимостта от осветление. Диаметърът на светлото петно на новата Луна ще се регулира – от 10 до 80 километра.

Сред разработващите този сензационен проект е китайският Институт за изследване на микроелектронни системи за Космоса.

Техническите условия за осъществяването на идеята вече са готови, твърдят китайците. При това те уверяват, че светлината на спътника няма да обезпокоява хората и животните, тъй като яркостта ще бъде подобна на тази при здрач.

Главният проблем на проекта Изкуствена Луна е неговата висока цена, сложността на извеждането в орбита и монтажа на огледалото. А също и управлението му с отчитане на летящия в земна орбита космически боклук.

Подобно съоръжение се готви да изстреля и SpaceX. Още през ноември се предвижда Falcon 9 да изведе на орбита обект от термоустойчив филм. На височина 560 километра той ще се разгъне и ще получи формата на стела. Мини спътникът с дължина около 30 метра ще сияе в нощното небе, отразявайки слънчевата светлина.

Този проект официално не преследва никаква практическа цел. Компанията ще позиционира своето изделие като арт обект. Това ще струва повече от милион долара, осигурени от спонсори.

Лунната стела ще може да се наблюдава с невъоръжено око, но не за дълго – ще мига в небето около три месеца. После този орбитален отражател ще навлезе в плътните слоеве на атмосферата и ще изгори.

Бел. ред: Толкова пари за 3-месечно шоу в небето? Вярвате ли , че само това е целта при тази бясна надпревара в Космоса, която ескалира през последните няколко години? Вероятно, както обикновено досега, този проект има и невидима за простосмъртните страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *