21/07/2024

Пепеляшка от Пловдив, която стана принцеса на чистотата в Канада

Любовта на Кристина Търпова я отвежда в Канада. Годината е 2011, мъжът и е IT – специалист, а тя не знае английски. И избира да бъде Пепеляшка – момичето, което чисти. Пет години по-късно пловдивската Пепеляшка има динамична компания за почистване на домове с 76 клиенти плюс 7 малки офиса. С нея работят 13 момичета – от Шри Ланка, от Индия, две латиноамериканки и две българки, както и канадки. През последните две години фирмата на Кристина Търпова Юрошайн /Еuroshine/ става трикратен носител на наградите на провинция Онтарио за Отава за най-добрата почистваща фирма.

– Едно е просто да почиствате, друго е да направите от това бизнес. Как го направихте в страна, чийто език не говорехте в началото?
– Аз съм човек чистофайник и чистенето ми се удава. Но идеята се зароди от мъжа ми. Като IT-специалист той поддържа мрежата на няколко офиса. Първите му клиенти, които са с него от 18 години, се преместиха от много голяма къща в доста голям апартамент в центъра на Отава. Бяха го помолили, ако познава някого, който се занимава с почистване, да го изпрати. Реших, че да почистя една къща не ми е нужен език. Отидох, почистих и … се започна. Жената, чийто дом почистих се обади на съпруга ми и каза, че е доволна от работата ми. И ме препоръча на две нейни приятелки. Започнах да почиствам домовете им на всеки 2 седмици, тук в Канада така е прието. Но от почасова работа до бизнес с почистване разстоянието е голямо. Отново мъжът ми помогна с идея и с разработка на един отличен сайт, който ми доведе много клиенти. Сега вече изнемогвах – учех и работех. Затова предложих на моя съученичка да работи с мен. И бизнесът тръгна още по-бързо.
– В компанията Ви работят само жени. Това ли е прието в Канада?
– Повечето клиенти задават въпрос: жени или мъже работят при Вас? Повечето хора, които имат почистване в къщи предпочитат това да се прави от жени. Негласно се счита, че жените все пак ще свършат тази работа по-добре. През тези години обаче при мен са работили и двама мъже, които се справяха страхотно. Синът ми също ми е помагал и имам клиенти, които са възхитени от неговата услуга. Не съм на мнение, че жените са по-добри в този бизнес, но се съобразявам с желанието на клиентите ми.
– Какво представлява наградата за най-добрата Пепеляшка в Канада?
– Е, тя не се казва точно така, но всички знаят коя е Пепеляшка. За моята фирма Юрошайн /Еuroshine/ това е третата награда, която получаваме за 2 години. Първата беше през 2015 и за мен беше огромна изненада. Оказа се, че някой от клиентите ни е номинирал фирмата за тази награда. Конкуренцията беше много голяма, защото в провинция Онтарио фирмите- пепеляшки са над 1700. Ние получихме наградата за най-добра фирма на 2015 година за Отава. Тя е „2015 – Top Choice Awards“. Следващите 2 награди са от януари 2017. Първата е „2017 – Home Stars“. Всъщност това е уебсайт, който е много популярен в цяла Канада. Благодарение на търсенията в този уебсайт, много от клиентите успяват да намерят най-добрата услуга за себе си. В сайта се поставят най-много коментари – и положителни, и отрицателни. Всеки може да влезе в сайта и да коментира. Това е всъщност най-обективния уебсайт в Канада. Имам и още една награда и тя е също за 2017 от Consumer Choice Awards.
– Как връчват наградите на най-добрата почистваща компания в Канада?
– Присъствах само на една от трите церемонии – тази на Home Stars. Беше в приятелски кръг на собствениците на компании, които са най-добри в своите различни дейности и услуги. Бяхме заедно на обяд и ни връчиха сертификатите за 2017 година.
– Кои предимства на Юрошайн /Еuroshine/ Ви изведоха на челната позиция в Отава?
– Може би една от причините е, че ние работим предимно с биопродукти. И може би защото не сме тясно специализирани, а се занимаваме както с периодично почистване, така и еднократно почистване, почистване при преместване от един дом в друг. Задължен си когато напускаш един дом да го оставиш в изрядно чисто състояние. Новодомците също почистват, преди да се нанесат да живеят. Много често ни викат да чистим нови, току-що построени къщи. Екипът ни е много добър, момичетата са професионално обучени.
– Можете ли да се конкурирате с цени?
– Мога, но не искам. Аз съм тази, която определя цените. Съобразявам се с това дали клиентът иска редовно да му почистваме дома или офиса. Държа да видя лично къщата в какво състояние е и какво очаква от нас. Винаги първото чистене е различно като цена. Оттам нататък съобразявам цената с това колко е голяма къщата, колко време ще отнеме на момичетата, защото по принцип заплащането в Канада е на час. Не се конкурирам с цена. Конкурирам се с качество. Името на фирмата вече е обвързано с качество.
– Колко струва почистването на една къща в Отава?
– Може би е добре да кажа колко струва почистването на моя дом. Той е с 3 спални на 3 етажа и отнема 2,5-3 часа работа на 2 момичета. Ако е първо чистене, тогава цената ще е 240 канадски долара плюс данък върху добавената стойност. При регулярно чистене веднъж на 2 седмици, тогава цената би била 150 долара. За българи винаги цената ми е по-ниска.
– Как намирате работници?
– Това е трудно, бих казала най-трудното. Когато стартирах компанията преди 5 години, публикувах обяви, търсех препоръки, разговарях с познати момичета в училище, където заедно учехме езика. Сега сме вече разпознаваема компания и започнах да получавам писма от момичета, които търсят работа. Тук имаме един работодателски уебсайт, в който можеш да си публикуваш обявата. Но ни беше необходимо доста време, за да имаме правото да се регистрираме в този уебсайт. Когато назначавам нов служител на фирмата, той задължително преминава през обучение.
– Какво заплащаш на работничките ти?
– В Канада договореностите са за цена на час работа. Имам 6 момичета, които са на постоянен трудов договор на пълно работно време. Другите са на почасов договор или работят само през уикенда. Стартовата заплата е 14 долара на час, но част от тях вече са на 17 долара на час. За Канада това е нормално заплащане за този вид работа. В сравнение – ако работим в офис – почасовото заплащане е 15-20 долара. Едно от момичетата ми е вече на 18 долара/час. Целта ми е всички момичета да достигнат до 20 долара/час.
– Ако една жена работи 6 часа на ден с това заплащане, какъв ще бъде нейният стандарт на живот?
– Тя ще има един много приличен стандарт за Канада. Тук дори 15 долара са добри пари за работа.
– Какво представлява един Ваш работен ден?
– В началото започнах сама и работех целодневно в почистването. После намерих едно момиче и намалих часовете, в които аз лично почиствах, но рязко увеличих часовете на работа като мениджър. В един момент установих, че ако продължавам да ходя да работя с момичетата, мениджърската работа закъсва. И реших, че ще назнача повече момичета, а аз да се занимавам с управлението на фирмените дела. Сега отделям много време за срещи с клиентите. Връзката и доверието на клиента е нематериален капитал, който е важен в нашия бизнес.
– Когато идвате в България, как хората коментират Вашия бизнес?
– В началото ми се чудеха как е възможно с образованието, което имам, да стигна на нивото на човек, който почиства къщи. Не съм се срамувала от това. Защото аз не бях подготвена за Канада. Когато дойдох тук видях, че мога да избирам между три-четири професии, които мога да работя без език. Реших, че това, което истински мога да правя е да покажа на хората какво означава чистота. Да им покажа как е преди и след моята работа. Доставя ми много голямо удоволствие. Още повече, че аз самата съм чистофайник и перфекционист в работата.
– Ако днес продадете своя бизнес в Канада, каква цена ще му поискате?
– Не съм мислила да продавам фирмата си. Създадох я някак на шега. Беше много трудно. Амбицията ми беше това да е приходът, който да помогне на сина ми да завърши образованието си в Канада. В един момент развитието на бизнеса започна да ми дава самочувствие. И като виждам удовлетворението на клиентите ни от нашата работа, някак си не ми се иска да се разделям с фирмата си.

Автор: Михаил Ванчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *