29/03/2024

Най-впечатляващите астрономически събития през 2017 г.

През тази година астрономите са изчислили, че ще има пълно слънчево затъмнение през август. За любителите достъпни за наблюдение ще бъдат такива събития като прелитането на ледена комета през февруари, ярките Хеминиди през декември. По-големи и ярки от обичайното ще бъдат в началото на годината планетите Меркурий и Юпитер.

1. Кометата 45P/Хонда-Мркос-Падушаков – 11 февруари

В първата половина на февруари небосводът ще бъде озарен от прелитането на комета. След като през декември 2016 г. тя обиколи Слънцето ще започне да се завръща към външните области на Слънчевата система. Тя може да се наблюдава на разсъмване. Ще премине през съзвездията Орел и Херкулес.

На 11 февруари тази комета ще се приближи максимално до Земята – на разстояние около 12,4 милиона километра. Учените очакват, че нейната яркост ще достигне ниво, което ще позволи да се наблюдава и с невъоръжено око.

2. Пръстеновидно затъмнение – 26 февруари

Наблюдателите, които ще се окажат по пътя на сянката в Южното полукълбо, ще могат да видят пръстеновидно слънчево затъмнение или както още го наричат „огнения пръстен“. То се случва когато дискът на Луната не може изцяло да закрие Слънцето, в резултат на което около тъмния лунен силует може да се види светлинен пръстен.

Сянката ще премине през южната част на Тихи океан, ще пресече Южна Америка и ще изчезне в Африка. На север и на юг от нея ще може да се види частично слънчево затъмнение.

3. Меркурий, Марс и Луна – 29 март

След залез на този ден наблюдателите трябва да се обърнат към западния участък на небосвода, където тънкият сърп на Луната ще образува впечатляващ небесен триъгълник с Меркурий по-ниско вдясно, а също и с Марс. Уникалността на това събитие се състои в това, че Меркурий ще се намира на най-високата си точка и ще бъде много ярък.

Тази най-близка до Слънцето планета е трудна за наблюдения, тъй като се губи в блясъка на светлината на нашата звезда. Но през март Меркурий ще достигне най-отдалечената си точка от Слънцето спрямо земния наблюдател.

4. Луната и Юпитер – 10 април

Юпитер ще образува двойка със Спика – най-ярката звезда в съзвездието Дева през цялата 2017 г. Но през април тази най-голяма планета в Слънчевата система ще се „срещне“ с Луната. През тази нощ двете небесни тела заедно ще изгреят на изток след залез Слънце. В този момент Юпитер ще свети необичайно ярко тъй като три седмици преди това планетата е била в противостояние на Слънцето, когато Юпитер се е намирал на продължението на линията Слънце-Земя.

5. Пълно слънчево затъмнение – 21 август

През тази година пълно слънчево затъмнение ще могат да наблюдават жителите на САЩ, частични негови фази – в Северна Америка, Западна Европа и Южна Америка. Затъмнението ще може да се наблюдава от цялата територия на САЩ, пътят на сянката му ще започва от щата Орегон и ще стигне до Южна Каролина.

6. Венера и Юпитер – 13 ноември

Тези два най-ярки космически обекта ще се сближат на разсъмване на 13 ноември. Това събитие може да се наблюдава на изток ниско в небето, когато двете планети ще се разделят само от 18 ъглови минути. Тъй като ще бъдат много ниско над хоризонта няма да е толкова лесно да се видят в утринния сумрак. Наблюдението им през бинокъл ще бъде по-приятно.

7. Хеминиди – 13 декември

Метеорният поток Хеминиди ще достигне пика си в нощта на тази дата. Обикновено тогава могат да се видят от 60 до 120 метеора в час. През тази година ще бъде по-различно тъй като светлината на намаляващата Луна ще пречи до полунощ на наблюдението.

Щом обаче Луната се скрие зад хоризонта, започва най-доброто време за наблюдение на метеорите – часовете преди разсъмване на 14 декември, когато потокът ще достигне своя връх.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *