19/04/2024

Интригуващ разговор за Бога, вярата и сатаната

Тази пролет, се срещнах с Larry King. Някак си се случи: обади ми се неговият директор и каза, че Лари Кинг открива нов канал и иска аз да представям по него науката кабала. Така че се оказах в студиото му, много скромно, не шумно, без блясък и без много хора. И ние си поговорихме.

Първо се запознахме и аз разбрах защо толкова много години върви неговото предаване – той просто е топъл човек, който не се стреми към скандална информация: важното е кой седи срещу него. Важна е връзката с човека. Когато има такава атмосфера е възможно да се говори за всичко. В един момент той ме попита:

– Разбира се, вие вярвате в Бога?

– Не, не вярвам – казах аз. И видях, че това го озадачи.

– Как така не вярвате? Вие, виждам, сте вярващ човек – каза той.

– И кой ви е казал, че има Бог? – попитах аз. – Защо трябва да вярвам на думите на някой?…

От този момент нататък започнахме разговор за Бога и вярата.

За Бога и вярата бих искал да пиша този пост.

Първо за вярата. В Кабалата няма такова нещо – “вярвам.” В Кабалата е така: проверил, разкрил, видял – едва тогава мога да кажа, че това е така. Кабала е наука, в която провеждаш експерименти върху себе си. И когато видиш повторяемост на резултатите, тогава можеш да кажеш : на мен ми се разкри това, затова аз вярвам.

Сега за Бог. Ако под Бог се подразбира някакъв визуален образ, тогава Бог не съществува. Ако е сила, това е друг разговор – разговор за силата, която управлява света. Но тогава става дума за Природата. Нейните закони разкрива науката Кабала. Нито повече, нито по-малко.

Тези закони са неизменни, те са абсолютни.

Падайки от покрива, не е възможно да умилостивиш силата на гравитацията и да не паднеш. Падаш. По същия начин и Природата не подлежи на убеждаване. Това не са мама и татко, които можеш да придумаш или да убеждаваш. Сълзи и викове няма да помогнат – пред нас е система, която функционира по ясен, непоколебим закон.

Това е Закон за взаимовръзки, взаимно отдаване, в който всеки елемент работи за доброто на другите.

Ако трябва да кажем това без научна терминология, животът е на базата на взаимния интерес – това е божественото.

Но защо ние не виждаме, не чувстваме единството на Мирозданието, макар че сме вътре в него?

Защото самите ние не му съответстваме. Ние не живеем по Закона на любовта.

В очите ни светът се управлява не от Закона на любовта, а от “сатаната”.

Това същото казах на Лари Кинг. Той трепна. Аз веднага поясних: Сатана – това е нашият егоизъм. Нашите некоригирани желания управляват света. Тяхната цел е лична изгода.

Казах: няма Сатана, който да ни дебне зад ъгъла, за да ни съблазни и заблуди и отклони от правия път. Няма рога, копита и опашка. Сатана – това е свойство. На иврит “Сатана” идва от думата leastin, което означава “подстрекава”.

Егоизмът ни подстрекава да живеем само за себе си.

Всяко зло се крие в нашия личен интерес, цялото зло. То ни подтиква отвътре и освен него, нищо лошо не съществува в Природата.

– Това означава, че ние се нуждаем от нов подход към живота, каза Лари Кинг.

Бях очарован, отговорих с да. Ние – съзнателната част от природата, трябва да се интегрираме в нея. И тогава пред нас ще се разкрие Законът на природата и ще решим всичките си проблеми, до един. Ще живеем добре. Нищо няма да унищожаваме напразно, няма да се занимаваме с безполезни дейности, с производство на ненужни неща. Точно обратното: ще се възползваме от външния свят само до такава степен, че да си осигурим оптимално ниво на живот, а цялата вътрешна енергия ще се насочи към взаимното отдаване. Или, което е същото – любов.

Това е, което казах на Лари Кинг. И сега на вас.

Той накрая ми рече:

– Значи, незнанието на Закона на природата не освобождава от отговорност…

Аз отговорих:

– Разбира се, това не освобождава. Но сега знаете какъв е той – този закон. Така ние сме отговорни да го кажем на всички.

Ето това ви казвам. Всички ние да сме отговорни.

Михаел Лайтман

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *