25/05/2020

След суперлунието: Серия от силни земетресения по света

Силно земетресение, с магнитуд 6.1, разтърси района на Сан Франциско, Калифорния, в 3:20 часа местно време (13:20 часа българско).

Няма данни за загинали. 87 души са ранени. Трима от тях – сериозно, предаде Би Би Си. Над 50 000 домакинства са без ток. Много пътища са затворени заради пукнатини.

Това земетресение и описаните по-долу идват след най-яркото суперлуние за тази година – вижте подробности тук. Учените категорично отричат да има връзка с максималното сближаване на Земята и Луната. Но обикновените хора добре помнят как пак около супелруние на 11 март 2011 година стана чудовищното земетресение в Япония и последвалото го унищожително цунами. По-късно учените изчислиха, че на места убийствената приливна вълна е достигнала височина 39 метра.

Трусът от неделя е най-силният в района на Сан Франциско от 1989 година насам.

Трусове с магнитуд 5.3 и 4.9 (по данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център) бяха регигистрирани в района на вулкана Бардарбунга в югоизточната част на Исландия в 3:09 и 8:33 ч. българско време. Първото земетресение е най-силното там от 1996 г.

Сеизмичната активност там се повиши прези седмица. В събота вулканът Бардарбунга започна да изригва под леда на най-големия ледник в Европа Ватнайокул и властите бяха принудени да затворят въздушното си пространство. През седмицата бяха регистрирани хиляди слаби трусове. Сеизмичните данни сочат, че магмата топи ледената покривка с дебелина между 100 и 400 метра.

Земетресение с магнитуд 4,6 бе регистрирано и в Румъния, по данни на Румънския геофизичен институт. Няма загинали и пострадали хора, нито материални щети. Според данните на ЕССЦ магнитудът е 4.1. Епицентърът на земетресението е в района на Вранча, а дълбочината му е на 147 километра под земната повърхност. Трусът не е усетен в столицата Букурещ.

Земетресение бе регистрирано в неделя и в Иран, в провинция Хузестан, на границата с Ирак. Според Института за геоложки проучвания на САЩ магнитудът му е бил 5.2, а според ЕССЦ – 5.1. Според сеизмолозите, подземните трусове са станали в 7.14 часа местно време (5.44 българско време). Огнището на труса е било на около 10 км дълбочина, а епицентърът му на около 480 км югозападно от столицата Техеран. Земетресението бе предшествано от други две – с магнитуд 4.5 и 5.4 по Рихтер – станали между 23:05 ч. българско време на 23 август и 1:31 ч. след полунощ на 24 август.

Трус с магнитуд 6.5 бе регистриран и в Чили. Епицентърът е край град Валпараизо. Трусът е станал в 18:32 ч. местно време на 23 август (1:32 ч. след полунощ на 24 август българско).

Снимката е на Wayne Freedman/Twitter

http://offnews.bg

(Visited 234 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *