26/04/2024

Взривилият се метеорит е тежал 50 тона – смразяващо видео

Взривилият се край Челябинск метеорит по преценка на учените е тежал десет тона, а енергията му се изчислява на няколко килотона.

По-късно други руски специалисти заявиха, че теглото на космическото тяло е било 50 тона, а мощността на взрива – стотици килотонове.

Всъщност това е бил истински метеоритен дъжд, защото на смразяващото видео по-долу се чуват много последователни ектсплозии.

Данните за параметрите на космическото тяло оповести Руската академия на науките след сутрешния инцидент, при който бяха ранен 500 човека, някои от които тежко.

Небесното тяло се е врязало в земната атмосфера със скорост 15-20 километра в секунда, разрушило се на части на височина 30-50 километра. Движението на фрагментите от метеорита предизвикват мощно светене и силна ударна вълна.

За щастие основната част от падащия космически обект – около 90 на сто от масата му, са изгорели, а останалите парчета са забавили скоростта си и са паднали като метеорити на повърхността. Иначе катастрофата щеше да бъде наистина с потресаващи последици.

Учените отново обясниха, че такова нахлуване в земната атмосфера на подобни космически обекти не е рядкост. В Русия още помнят за Сихото-Алинския метеорит – най-големият железен метеорит, наблюдаван при падане и окачествен като уникален. Неговата обща маса е била 70 тона – седем пъти по-тежък от днешния. Паднал е също през февруари – на 12-ти през 1947 г. в Приморския край на Русия.

Властите съобщиха, че на три места в Челябинска област са намерени отломки от метеоритите. Две отломки били намерени в Чебаркулския район, а още една – в Златоустовско.

Продължават усилията по установяване на щетите от катастрофата. След съобщението само за трима хоспитализирани сутринта, след обяд броят на настанените в болница надхвърли 110 души. Пострадали са повече от 70 деца. Има и тежко ранени. Очевидци разказват, че в болницата, където потърсили помощ, също било много страшно – всичко било оплескано с кръв от порязаните от стъклата хора – и подът, и бравите.

На близо 30 здания в Челябинск са избити стъклата. От тях 16 са социално значими. Десет хиляди служители на министерството на вътрешните работи, както и доброволци, се включиха в отстраняването на последиците от тази страховита катастрофа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *