10/08/2020

Персеидите изсипват звезден дъжд над Земята тази нощ (видео)

След най-яркото суперлуние предната нощ отново ще наблюдаваме прелестен космически спектакъл – звездопад. Случва се всяка година по това време. Зрелището дължим на Персеидите –  богат метеорен поток, чието родителско тяло е кометата Суифт-Тътъл.

Както всички метеорни потоци, те носят името на съзвездието, в което се намира радиантът им. В страните от Западна Европа е известен като „Сълзите на Св. Лаврентий, понеже нощта на максимума на Персеидите съвпада с празника на св. Лаврентий в Католическия календар, пише в Уикипедия.

Максимумът на активността на потока настъпва около 13 август, като от 8 август активността на Персеидите превишава активността на спорадичните метеори и останалите потоци.

През 1992, в годината в която кометата Суифт-Тътл премина през перихелий, бе наблюдаван метеорен дъжд. Силните прояви на висока активност са свързани преди всичко с преминаванията на кометата през перихелий. Това е дългопериодична комета – с период от около 130 години, която след перихелия си от 1992 се отдалечава от Слънцето, така че с годините активността на потока постепенно ще спада.

Светлинното замърсяване затруднява наблюдение на зрелищния метеоритен поток в градски условия.

http://youtu.be/vroLnrBhbmk

(Visited 196 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *