29/01/2023

Папа Франциск: Остават ми две-три години живот

Папа Франциск за първи път публично заговори за своята смърт, давайки си още „две или три години“, но не изключва да се оттегли и преди това, както направи предшественикът му Бенедикт ХVI, съобщават световни информационни агенции.

Франциск говори пред репортери при завръщането си във Ватикана от Южна Корея. Той бе запитан за популярността, която е придобил по света, което бе затвърдено отново по време на петдневното му посещение в Азия.

„Разглеждам го като щедростт на хората от Бога. Опитвам се да размишлявам за моите грехове, за моите грешки, да не се възгордявам. Защото знам, че (популярността – б.р.) ще продължи за кратко. Зная, че ми е останало малко време да живея. Две или три години, след което ще се озова в Божия дом“, отговори той искрено.

Аржентинецът подчерта, че сега може „по-естествено“ да борави с придобитата популярност, макар че в началото „малко се уплаших“.

Източник от Ватикана заяви, че папата и преди е говорил пред приближени, че му остават няколко години живот.

Франциск призна, че има „нервни проблеми“, които изискват лечение.

Той спомена възможността да се оттегли, ако усети, че не може повече да изпълнява задълженията си.

Папата добави, че преди 60 години на практика не се е случвало католически духовник да се оттегли, но в днешно време е обичайна практика.

„Бенедикт XVI отвори вратата“, каза той.

(Visited 387 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *