29/03/2024

Цунами удари брега на Хърватия (снимки)

В Адриатическо море близо до хърватското крайбрежие се образува цунами, квалифицирано от синоптиците като метеоцунами. В пристанищата на някои градове височината на вълните е била около два метра – Стария град, Риека, Дубровник. Продължителността на цунамито се оценява на около три часа.

Във Вела Лука морето се разбушувало не на шега и генерирало рязко вдигане на вълна от над 1,5 метра сутринта около 8,30 часа местно време. Такива вълни обикновено не достигат крайбрежните вили и жилищни домове, но всичко, което е в непосредствена близост до водата, може да бъде разрушено.

Точно така се случва този път. Високият прибой става причина за повредата в корпусите на няколко лодки, закотвени до брега. Местните рибари коментират, че загубите от метеорологичното цунами щяха да бъдат далеч повече, ако то е ударило през нощта. Докато сутринта хората забелязали промените в настроението на морето и се постарали максимално да обезопасят имуществото си.

Метеоцунами – това е рядко природно явление, вълнов феномен с метеорологичен произход, който много напомня на цунамито, което се образува след земетресение или подводно  свлачище. Метеоцунамито възниква при резки промени в атмосферното налягане върху ограничена площ. Когато резонансът на люлеенето на морските вълни съвпадне с резонанса в колебаещите се атмосферни вълни, морските вълни незабавно започват да се издигат, което създава ефект на цунами на брега.

В океаните такова издигане остава незабележимо тъй като би имало височина около 20 см., но приближавайки се до брега, вълните се издигат все повече, усилват се и вече представляват сериозна заплаха за обитателите на крайбрежните зони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *