26/04/2024

Биволи осиновиха самотна слоница

Невероятно приятелство между животни от различни видове се зароди в един от резерватите в Зимбабве. Живеещата там 46-годишна слоница Нжоу се присъедини към стадо биволи и изглежда се чувства сред тях по-комфортно, отколкото при своите съплеменници.

През 1970 г. родителите на слоницата били застреляни от бракониери. Тя така и не успяла да се оправи от получената тогава емоционална травма, но биволите й помогнали да се справи със самотата.

„Неведнъж се опитвахме да направим така, че Нжоу отново да се сприятели със слоновете. Напразно – на нея й е добре само сред биволите. Тя им помага при отглеждането на малачетата и понякога дори поставя на мястото им самонадеяните бикове. Тя е майката на целия ни резерват”, коментира сътрудничката в резервата Джуди Тревърс.

Съдейки по всичко биволите нямат нищо против това покровителство. Площта, която обитават  Нжоу и другите охранявани от закона животни, е 4 хиляди хектара. Всички обитатели старателно се наблюдават от доброволци и зоозащитници.

One thought on “Биволи осиновиха самотна слоница

  1. Старателно се наблюдават от зоозащитници и пак бракониери са отнели живота на два слона,а ако няма истински хора,които обичат природата и животните нищо няма да остане от тях на тази планета. Прекланям се пред природозащитниците и еколозите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *