02/02/2023

Парламентът разследва Плевнелиев заради тайната му среща с шеф на ЕРП

Парламентът създаде анкетна комисия, която да проверява контакти на президента с представители на електроразпределителните дружества. Тя бе оглавена от „Атака“.
Комисията бе създадена с вота на БСП, ДПС и „Атака“, които я предложиха. Гласуваха 186 депутати, „за“ бяха 116, „против“ – 70 (от ГЕРБ), нямаше въздържали се.

За да стане възможно гласуването, партията на Волен Сидеров бе подкрепена от БСП при събирането на нужните 48 подписа.

Анкетата се отнася основно до срещата на държавния глава с шефа на EVN Щефан Шишковиц във Виена през март. Официално обаче предложението е тя да проучи „всички факти и обстоятелства около дейността на фирмите лицензианти на ДКЕВР и нерегламентираните срещи на техни ръководители с представители на българската държава и политически лица“.

Президентът вече обясни, че при посещението си в Австрия е приел извънредната покана на инвеститора, за да обсъдят проблемите между НЕК и ЕРП-тата, които може да останат без лицензи. И Плевнелиев, и дружеството заявиха, че това е нормална практика.

Вчера премиерът Пламен Орешарски призна, че също е имал среща с представители на EVN, но за строежа на Горна Арда.

Отхвърлено бе искането на ГЕРБ, комисията да проверява и дейността на фирмите производители по пренос, разпределение и снабдяване с електроенергия, а също и дружества концесионери за добив на природни богатства, „довели до ощетяване на граждани и държавата, както и до нерегламентираните контакти с партии“.

При обсъждането отново се стигна до скандал. Илиан Тодоров от „Атака“ заяви:

„Правителството полага усилия, включително с процедура за отнемане на лицензите. Но трябва да бъдат установени връзките на трите дружества с представители на държавата и партии”.

Според Тодоров заради въпросните срещи се създава основателно съмнение за позицията на институции и ангажименти, които са поели. По думите му ръководни кадри на ЕРП-тата са се издигали до високи позиции, а партийни фигури заемали висши длъжности в тяхното управление.

Най-вероятно той намекна за бившия енергиен министър Трайчо Трайков, който работеше в EVN.

В отговор Цецка Цачева от ГЕРБ разпалено заяви:

„Кой определи, че контактите на президента с един от представителите на ЕРП-тата са нерегламентирани? Кой може да държи сметка на държавния глава, който е надпартиен, обединител на народа? Кажете направо, че искате комисия за президента, но не ви стиска. Съберете подписка за импийчмънт, ако твърдите, че има нарушения“.

По-късно Бойко Борисов коментира, че този парламент е загубил всякаква обществена подкрепа и смисъл да съществува. По думите му два часа в НС са се  занимавали с глупости, „срамота, но такова им е нивото“.

Лидерът на ГЕРБ  подчерта, че е естествено всеки, който има отношение към привличане на инвеститори, да се среща с тях.

При обсъждането на състава на комисията също се стигна до спорове, след като от ГЕРБ настояха техен депутат да е председател. С гласовете на мнозинството обаче бе избрана Магдалена Ташева от „Атака“, а за нейни заместници – Явор Куюмждиев от БСП и Мустафа Карадайъ от ДПС.

В момента президентът е на двудневно посещение в Германия с цел „насърчаване на икономическото партньорство и германските инвестиции в България“.

http://dnes.dir.bg/news/komisia-rosen-plevneliev-16644331

(Visited 64 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *