01/03/2021

Богът на омразата е българин

Преди сто години Елин Пелин твърдеше, че „ако в България се роди гений, то това ще бъде геният на завистта“. Днес знаем, че се е заблуждавал, пише Иван Кулеков в авторската си колонка.

Ние, българите, сме произлезли от човека. До този извод стигнах след задълбочено съпоставяне на двете основни виждания по въпроса – това на Бог и онова на Чарлз Дарвин. Хипотезата, че Бог ни е създал от кал, че дори самият Бог е българин, се сгромоляса. Наличието на кал в нашия геном, безпроблемното приспособяване на организма ни към живота в калта, както и вроденото ни умение да си правим кал, не се оказаха достатъчно силни аргументи за божествения ни произход. Ние се появихме като вид в резултат от естествения подбор. И докато човекът еволюира от маймуната в продължение на 5-6 милиона години, българинът се отдели от човека само за няколко десетилетия. Промяната стана пред очите ни. Естественият подбор победи. Преходът завърши.

За хората и динозаврите

Всички сме много щастливи, че сме станали българи, но все още има индивиди, които изпитват носталгия по времето, когато бяхме човеци. Наскоро четох в жълт вестник как някакъв българин влязъл в кръчма, изпил три ракии, грабнал микрофона от ръцете на певицата и с все сила извикал: „Когато някой започваше да строи къща, цялото село се събираше да му помага“. Българинът искал да каже и още нещо, но присъстващите в кръчмата избили микрофона от ръцете му, съборили го на пода, пребили го със столове и ритници и го изхвърлили като кокали за кучетата.

Аз лично съм виждал как българи, страдащи по своето минало, изтрещяват, хващат гората, срещат се там със себеподобни и им казват „Добър ден!“. И себеподобните, ухилени до уши, им отговарят: „Добър ден!“.

Разбира се тези – бих казал повече хора, отколкото българи – са обречени на изчезване. Те сякаш не могат да приемат, че условията на живот са се променили необратимо и тях ги очаква съдбата на динозаврите. В новото време с тревичка между зъбите не се оцелява. Наскоро в предаването „Как да се държим в обществото“ показаха един човек, който беше отишъл при лъва от герба ни, за да го погали. Тоест, показаха останките от този човек.

Достатъчно е да кажеш „Аз обичам…“ и моментално се превръщаш в безпомощна жертва, в обект за гавра и консумация. „Кой си ти, бе, идиоте, че да обичаш?!“, „Ние защо не обичаме?“, „Ти нас за по-прости ли ни имаш?“, „Ей сега ще ти…“. И така нататък. Ще бъдеш изяден поради единствената причина, че „любовта не завижда; любовта не се превъзнася, не се гордее, не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло, не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината” (1 Коринтяни 13:4-6).

Омразата

Основната разлика между човека и българина е, че човекът обича, а българинът мрази. Преди сто години Елин Пелин се заблуждаваше, че „ако в България се роди гений, то това ще бъде геният на завистта“. Е, България не роди Салиери. Защото не роди Моцарт. Но гений на омразата със сигурност ще роди. Условията за това никога не са били по-благоприятни. Омразата е навсякъде. Ние се приспособяваме към омразата чрез омраза. Тя е нашият единствен енергиен източник. Тя движи личността и обществото. Тя събира и разделя българите в семейства, групи и партии, прави избори, управлява държавата еднолично или в коалиции. Всяка власт произлиза от омразата. Нито една промяна, нищо в България не е направено без омраза. Богът на омразата е българин.

Всяка казана дума е хвърлен камък, всяка написана дума е изстрелян куршум. Eзикът на омразата e български. И този текст само потвърждава това.

Автор: Иван Кулеков

DW.DE

Забележка: Оригиналното заглавие на този текст е: „Защо Елин Пелин се е заблуждавал“

(Visited 194 times, 1 visits today)

4 thoughts on “Богът на омразата е българин

  1. Преди 2000 години Един велик духовен Учител е оставил послание „Обичайте се…“Ще дойде ден и хората вкиючително и българите,ако омразата не ги унищожи,ще следват и в живота /не само в душите си/Христовите послания.Тогава наистина светът ще стане добро място за живеене.

  2. Вайкат се и се пенявят хора, които не знаят, че в момента в БГ са инкарнирани, нaй-изостаналите и най-извисените духове. Съотношението е 10:1 и реалността е разбираема. Всичко е правилно, стига стига вайкане и охулване на народа ни.

  3. Кулеков е един човек,когото до сега уважавах!С много подобни писания,набиващи чувство на вина и малоценност у българския народ съм се справял.Казвам справял не от излишно самочувствие,но защото отговор на критиката ми срещу тези на практика,родоотстъпници или глупаци,наливащи вода в чужди мелници,на практика не получих и до ден днешен!Не е кой знай каква победа.Кулеков да се беше погрижил за това,да направи анализ,ако ще и в исторически план,защо аджеба един велик народ,създал империи,основал Рим,дал всичко на прехвалената гръцка цивилизация,дал на света земеделие,обработка на метали,ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА…сега е жертва на драскачи и платени от чужбина мекерета!Малко не съм по темата,ако иска да се обади,но съм му дал повод да се поразмисли!Жокер:По принцип,никой не е по-голям от народа си и ако го плюе,плюе себе си!Колкото по-усърдно,толкова по-усърдно,както би казал,Мечо Пух! Та,Кулеков,аз не мога да се сравнявам с тебе по талант,но язък ти за таланта,брато,след като не си българин!Накрая,един съвет:Не търси ефекти от клишета!Белки си ме разбрал!

  4. То не остана по-известен човек, дето да не е подлога на чужди интереси. Атаката е психологическа и всички войни се водят изначало на пси ниво. Работата е там, че онези не знаят, колко жилаво нещо е българина и никога няма да го пречупят. Ще го огънат, но няма да го пречупят. Българинът е феномен и няма аналог в природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *