28/03/2024

„Билд“: Агенти на ЦРУ и ФБР консултират новите киевски власти

Американските специални служби помагат на новата власт в Киев да се справи с безредиците в югоизточната част на Украйна. Германия предупреждава за руски шпионаж.

Десетки служители на американските специални служби, по нареждане на правителството на САЩ, помагат на Киев да създаде дееспособна система за опазване на обществения ред и да прекрати насилието в югоизточната част на страната, съобщава германският вестник „Билд“, цитиран от Риа Новости и БТА.

Служителите от ФБР консултират правителството по въпросите на „борбата с организираната престъпност“.

Група експерти се занимават с разследване на финансови престъпления и издирване на капиталите, изнесени от страната по време на управлението на президента Виктор Янукович, пише „Билд“.

Изданието припомня, че шефът на ЦРУ, Джон Бренън, посети Киев миналия месец. След среща с него украинските силови структури взеха решение за започване на спецоперация срещу проруските сепаратисти в югоизточна Украйна.

По-късно говорителката на Държавния департамент, Джен Псаки, заяви, че визитата на Бренън в Киев е представлявала обичайна практика и че шефът на ЦРУ не е оказвал подкрепа на новата власт на Украйна за провеждане на тактическа операция на територията на страната.

Шефът на германското контраразузнаване предупреждава за руски шпионаж

Кризата в Украйна ще направи Германия и други страни от ЕС по-големи мишени за руския шпионаж, предупреди шефът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен, цитиран от ДПА.

„Чуждестранните разузнавателни служби винаги проявяват интерес към актуалното политическо развитие“, посочил Маасен в интервю за неделното издание на в. „Тагесшпигел“.

„Предвид украинската криза, руските служби ще се интересуват много от външната и икономическата политика в други европейски държави и особено в Германия“, заяви той.

Маасен уточни, че особен интерес би представлявало вземането на решения, най-вече по това докъде Германия и Европа са готови да подкрепят Украйна икономически, особено що се отнася до газовите доставки.

На въпроса дали руското разузнаване е станало по-активно в Германия напоследък, Масен отговорил само, че „руснаците винаги са били активни тук“.

http://dnes.dir.bg/news/ukrina-fbr-tzru-16622916

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *