23/03/2023

Внимателно с позитивното мислене, предупреждава проучване

През последните години постоянно и натрапливо ни се втълпява, че положителните мисли гарантират успеха ни в живота.

Различни гуру препоръчват да визуализираме успехите, а  психолози неуморно повтарят мантрата за „силата на позитивното мислене“ . Само че учените са открили, че приятните фантазии водят до негативни последици.

Aдам Алтер публикува голяма статия за това какво се случва, когато се концентрираме само върху светлата страна на живота и мислим само за доброто: това може да ни повлече към дъното и да ни попречи да си направим резервен план в случай, че  нещата не вървят толкова добре, колкото са  замислени. Ето какво пише той :

„Според голямо проучване позитивното мислене може да намали шансовете за успех. В един от експериментите социалните психолози Gabriel Oettingen и Doris Meyer интервюирали 83 германски студенти, за да разберат доколко светло гледат на бъдещето си – когато завършат университета, когато си намерят работа и започнат да пече3лят.

Две години по-късно психолозите отново интервюирали  всички тези студенти, които по това време вече завършили университета. Тези, които мислили само за доброто и си представяли розова картина на бъдещето си, били получили по-малко престижна и не особено платена работа.

Същото се отнася и за други области на живота. Например, студентите, които често мечтаели за красива романтична връзка, били самотни и се страхували да общуват свободно с противоположния пол. А студентите, които трябвало да се подложат на операция и които се надявали на бързо възстановяване и по-специално – мислили само за добър изход, се възстановявали по-бавно.

Хизър Бари Капс  – професор по мениджмънт в Лондонското училище по икономика, публикува подобно проучване. Попитана защо позитивното мислене пречи на напредъка тя отговаря, че положителните мисли подават на мозъка сигнал, че целта вече е много близо, а след като целта е близо, то човек не се нуждае от излишно старание.

Бел. ред: Оптимизмът наистина не винаги е гаранция за успех, но едно е сигурно – позволява да преминем през живота без тежък камък в сърцето си. Защото и обратното – песимизмът, не е гаранция за нищо.

С обезверени, вечно нацупени хора в България е тъпкано. Нищо не подсказва, че са по-успешни от позитивно настроените. Да не говорим, че черногледите имат способността волно или неволно да правят черни не само своите, но и дните на околните.

Така че би било доста интересно, ако социалните психолози направят проучване не само на позитивните, но и на негативните лузъри. И чак като се сравнят резултатите от тези две изследвания може би ще научим нещо повече за това странно същество – човека.

http://30dumi.eu/2014/02/pozitivnoto-mislene-prechi-na-uspehite/

(Visited 244 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Внимателно с позитивното мислене, предупреждава проучване

  1. Напълно подкрепям расъжденията в „бележка на редактора.“

  2. Най-важното е да не се филмираш от никакви новини, теории и книжки. Просто да се отпуснеш и да бъдеш себе си.
    Оптимист и песимист са просто две думи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *