29/03/2024

В Китай се роди дете с две лица

В континентален Китай е регистриран бум на новородени деца с недъзи. Някои от уврежданията са направо шокиращи. Неотдавна жителите на град Хефей бяха разтревожени от новината за това, че по време на преглед с ултразвук на една от бременните жени се оказало, че плодът й има една глава и две лица, които за разположени буза до буза.

Това не е първият в света такъв случай. Не много преди този случай в централна китайска провинция в плод бе открит така нареченият Синдром на русалката.

Ултразвуковото изследване било извършено в първия филиал на болницата при Медицинския университет в провинция Анхой. Плодът с двете симетрични лица бил открит в 25-годишна жена с фамилията Чен. Според думите на главния лекар Ван Лин, това е първият подобен случай в неговата медицинска практика: плодът е с две лица, два носа, четири очи и две уши.

Ван Лин коментира, че подобни случаи са изключително редки в клиничната практика. Това по-скоро е частен случай, наричан в медицината дипрозоп – уродство на плода, при  което при сраснали се близнаци има едно тяло с нормални крайници, но с две лица. Това се случва заради аномални условия по време на разделянето на ембриона.

Световната статистика показва, че на всеки 2,5 милиона новородени се пада по един случай на сиамски близнаци. Повечето от срасналите се по този начин плодове загиват още в началото на ембрионалния си период. Но новородени с едно тяло и две лица се срещат наистина изключително рядко.

Ван Лин казва, че на официалната медицината не са известни причините за възникването на такъв двустранен ембрион. Това е втори такъв случай, регистриран в света. Първият двустранен мъник се появил на белия свят в Индия през 2008 г.

В Китай се наблюдава тенденция към увеличение на заболеваемостта с вродени увреждания. В сравнение с 1996 г. ръстът е близо 80 на сто. Статистиката показва, че на територията на континентален Китай всяка година се раждат милиони деца с дефекти –  на всеки 30 секунди се ражда дете инвалид. А на 8 февруари тази година в град Ухан – провинция Хубей, пак по време на ултразвук, е открит синдром на русалката в бъдещото дете на 28-годишна жена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *