26/04/2024

Двойник на Челябинския метеорит прелетя страшно близо до Земята

Астероид с размери, близки на падналия през февруари в Челябинска област, е прелетял опасно близо до Земята на 28 септември.

Астрономите открили небесното тяло с тегло 10 хиляди тона едва няколко часа преди опасното му сближаване с планетата ни.

„Той прелетя на 11,3 хиляди километра от Земята. Това е по-ниско от геостационарните орбити на спътниците. С размер 15 метра е, казва Владимир Липунов от Държавния астрономически институт при Московския държавен университет пред  РИА „Новости“. След сближаването му с Земята  астероидът достигнал зона, където неговото наблюдение практически е невъзможно.

„Най-вероятно прелетялото покрай нас небесно тяло е именно астероид, а не някаква степен от ракета или нещо друго – такива са данните на нашето изследване”, цитира радио Свобода Липунов. Той отбелязва, че в каталога на космическия боклук не е открит подобен обект.

Космическото тяло бе открито в нощта на петък срещу събота от мрежата от телескопи МАСТЕР, която се ръководи от Липунов. Информацията за наблюдението е била изпратена в Центъра на малките планети при Международния астрономически съюз, но засега официално съобщение за откритието не е качено на сайта на организацията. За да бъде направено това събитието трябва да бъде потвърдено и от други обсерватории.

Напомняме: на 15 февруари 2013 г. над Челябинск се взриви метеорит. Ударната вълна изпотроши стъклата на 7 хил. сгради, повече от 1500 местни жители получиха порезни рани от избитите стъкла и падането на прозоречни рамки.

По-късно бе изяснено, че падането на болида е довело до смущения в йоносферата, които преди никога не са били наблюдавани. Според предположенията на руски специалисти в далечното минало Челябинският болид се е откъснал от голям астероид.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *