26/04/2024

Протести в София и Велико Търново срещу ГМО в храните

Протест срещу разпространението на генно-модифицирани организми (ГМО) в земеделието и хранителната мрежа се проведе в София и Велико Търново. Шествията в България бяха част от „световния марш срещу Монсанто”, един от големите производители на ГМО храни.

Около 30 граждани се събраха на площад „Независимост“ в столицата. Малцина протестираха и във Велико Търново. Участниците бяха инициатори и на протестите преди три години, свързани с разпространението на ГМО в България.

Тогава българското законодателство се съобрази с нашите искания и действително има закон, който ограничава използването на ГМО, но контролът е слаб, заяви пред БТА Илия Цонев, член на Националната асоциация по пчеларство.

Шествието в София започна от „карето на властта” между президентството и Министерски съвет и премина през министерствата на екологията и земеделието и храните.

Дошлите на протеста в София поискаха контрол в разпространението на храни с ГМО в българските хранителни магазини.

„Никой не знае какво се купува от магазините. Има закон, който регламентира на 25% от етикетите на стоките, които купуваме, да пише, ако съдържат ГМО. Т.е. да има ясно обозначение. В момента никой в държавата не контролира, нито Министерството на земеделието и храните, нито Министерството на околната среда, не контролират този проблем с ГМО“, обясни един от участниците в протеста – Петър Кърджилов.

Според него някъде е написано със съвсем дребни буквички, но никой не прави изследвания къде какво има.

Ивета заяви, че чрез протеста хората показват, че има активност и съзнателност в гражданите. „Това показваме, че не сме пасивни”, каза тя.

Американската компания „Монсанто“ е един от най-големите производители на ГМО-храни в света. Нейната царевица МОН 810 е една от двете ГМО-култури, разрешени за отглеждане на територията на ЕС. Другата е картофът Амфлора на BASF, използван за производство на нишесте, пише „Дневник“.

Осем страни от ЕС – България, Франция, Германия, Люксембург, Австрия, Унгария, Гърция и Полша – поддържат предпазни клаузи, които забраняват на тяхна територия отглеждане на култури от двете ГМО насаждения, разрешени за отглеждане в ЕС.

През януари 2013 г. Европейската комисия реши да замрази процеса с разрешенията за отглеждане на ГМО в рамките на ЕС до края на своя мандат през 2014 г. и да преговаря по въпроса със страните членки, припомнят организаторите на днешния протест.

http://dnes.dir.bg/news/protesti-GMO-13988487?nt=9

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *