26/04/2024

Властта бетонира фантомите в списъците и на предстоящите избори

Служебното правителство е възложило на посолствата на България да се свържат с близки на българи столетници, които фигурират в избирателните списъци, но няма никакви други данни за тях.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева, която отговаря за работата на главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО).

За проблема се разбра преди ядрения референдум, когато се установи, че има и 120-годишни в избирателните списъци. Тогава започна и проверката на министерството, водено все още от Лиляна Павлова.

В момента право на глас имат 630 души над 100 години. В отговор до министерството Националният осигурителен институт (НОИ) посочва, че в регистрите му има общо 438 столетници. От тях 279 получават пенсии, а 159 не.

От Министерството на вътрешните работи (МВР) се разбира, че от останалите има 24 лица, които са починали, а за 26 има непълни данни. Това са и премахнатите от списъците хора.

За остатъка от 192 столетници проверката продължава. Според Екатерина Захариева част от тях са в чужбина, щом няма данни за тях у нас. Така се стига и до проблема, че в някои страни гражданите не са задължени да представят смъртни актове на близките си пред властите. Затова започва проверката през посолствата на България.

За разликата от 800 хил. души между избирателните списъци и данните на Националния статистически институт (НСИ) Захариева повтори, че се използват различни методи. В регистрите на ГРАО влизат всички български граждани с право на глас, а статистиката обхваща всички, които живеят в страната, включително и чужденците.

Така на практика и на предстоящите парламентарни избори на 12 май ще има фантоми в избирателните списъци. Промяна може да настъпи само чрез Изборния кодекс, но парламентът в момента е разпуснат.

http://www.dnevnik.bg/izbori2013/2013/04/03/2034457_i_na_predsrochnite_izbori_shte_ima_fatomi_v/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *