29/03/2024

На прощаване с Маргарет Тачър: Осанна и разпни я!

Изпратен с пълни военни почести, саркофагът с тленните останки на бившия британски премиер Маргарет Тачър премина през центъра на Лондон край хиляди събрали се да я съпроводят в последния й път.

По трасето от Уестминстър, където саркофагът пренощува в криптата на параклиса „Сейнт Мери Ъндъркрофт“, на всяка минута се даваше оръдеен изстрел, а камбаните на часовника „Биг Бен“ мълчаха за пръв път от погребението на Уинстън Чърчил през 1965г.

Военен оркестър, предвождащ процесията с пренасяния върху оръдеен лафет саркофаг, изпълняваше произведения на Бетовен, Менделсон и Шопен.

„Тя беше първата жена премиер-министър, тя служи на този пост по-дълго от всеки друг в продължение на 15 години, тя постигна някои изключителни неща в живота си“, заяви премиерът Дейвид Камерън. Той защити и струващата 10 милиона паунда на данъкоплатците най-пищна погребална церемония от близо половин век с думите „Случващото се днес е абсолютно подходящо и правилно“.

Последният път на Желязната лейди мина сред аплодисменти и освирквания.

Над 4000 полицаи осигуряват безопасността на събитието, събрало и мнозина прочути британци и чужденци, сред които и българският президент Росен Плевнелиев.

Над 700 военни, представляващи армията, която тя изпрати във Фолклендската война през 1982г., отдаваха чест при преминавате на процесията. Полицаи имаше на всеки 5-10 метра, а тротоарите бяха отделени от улицата със заграждения.

Британците, събрали се още сутринта, носеха плакати, изразяващи диаментрално противоположните чувства, които продължава да предизвиква Желязната лейди.

При преминаването на процесията мнозинството аплодираха и носеха плакати „Ти ни даде на милиони от нас надежда, свобода и амбиция“, а няколко десетки души демонстративно обърнаха гръб, подвикваха „Боклук!“ и издигнаха надписи „Уууу!“и „Над 10 милиона паунда от парите ни за погребението на един консерватор“.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2013/04/17/2043364_posledniiat_put_na_jeliaznata_leidi_mina_sred/?ref=rss

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *