27/04/2024

Костов: След оставката Бойко Борисов прави евтино криминале

Като слаб политически сценарий за евтино криминале определи лидерът на ДСБ Иван Костов поредицата от действия на бившия премиер Бойко Борисов, след като подаде оставката на правителството на ГЕРБ, предаде БТА.

„Избори не могат да се правят като се влиза в болница, вдига се кръвно и там се канят главите на вероизповеданията, огласяване на поръчки за атентати, намерен автомат и т.н. Това на мен ми прилича на изключително слаб политически спектакъл, на евтино криминале.

Който може, да отива и да прави кампания, а не да се търси съчувствието на избирателя с някакви пиар акции, това не е достойно“, заяви на брифинг съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов по повод двукратното хоспитализиране на Борисов заради високо кръвно, което беше широко отразено от неговия пресцентър със снимки от срещите му по халат с патриарха и главния мюфтия.

Според Костов всеки министър, който е отговарял за нещо, е получавал заплахи. Въпросът е от ДАНС да си свършат работата и да мълчат за случващото се, категоричен бе той.

Почти веднага след това бившият вътрешен министър Цветан Цветанов защити Борисов с думите: „Очевидно е, че Иван Костов много добре познава похватите на кризисния пиар и все по-очевидно става, че съди по себе си. Всички помним бомбичката край дома му в Драгалевци (през септември 2004 г. пред къщата на вече бившия премиер избухна взривно устройство – б.р.)“.

Костов заяви още, че служебният министър-председател Марин Райков е прав, като не иска да дава политическа оценка на кабинета „Борисов“, нито на този на Станишев и Тройната коалиция, защото това не е неговата работа.

„Най-важната задача на служебния кабинет са подготовката и произвеждането на честни избори. За това ще държим отговорни най-вече президента, който ни ги обеща, и настоящия премиер“, добави Костов, като подчерта, че от ДСБ не разчитат на служебния министър на вътрешните работи.

По думите му Райков трябва да осигури необходимите гаранции срещу купуването и продаването на гласове, за честното преброяване на бюлетините. От ДСБ очертаха и правилните според тях стъпки – смени в ДАНС, които да не позволяват обвързването й с лица, „играли“ на предишния вот в търговията с гласове, както и ротация на кадрите в МВР по време на вота. Зам.-председателят на партията Радан Кънев обясни, че това означава в борбата с купуването на гласове да не участват полицаи от местните управления, а да бъдат командировани техни колеги от други места.

Удачно е и премиерът да освободи областните управители, сътрудници на ДС, допълни Костов.
Райков обаче вече заяви, че не смята да маха областни управители, защото те са връзката между местната и централната власт и в момента това би блокирало държавата.

Лидерът на ДСБ изрази и резерви към ръководителя на „Информационно обслужване“ – фирмата-преброител на бюлетините – проф. Михаил Константинов, както и към други нейни членове. Според партията добре би било включването на гражданска квота.

Междувременно от ДПС настояха пред самия Райков да се намеси, защото сериозно притеснение буди изказване на Константинов, че „ако алтернативата на ГЕРБ е Тройната коалиция, ще направи всичко възможно това да не се случи.“

„Отправям послание към всеки от протестиращите – който иска да участва в провеждането на честни избори като наблюдател в СИК – да се обърне към нас“, призова още Костов.

Според бившия премиер прави впечатление, че партиите се опитват да формулират идеи от предизборните си кампании и канят служебния премиер да им ги изпълни. По думите му това не е свързано с обстановката в страната и е некрасив опит да се прави кампания.

„Служебното правителство е длъжно да смени цялата ДКЕВР, която и без друго е в оставка, може да се смени и Комисията за защита на потребителите. Нека хора от протестиращите и от гражданското общество да влязат в тези комисии. Над 60 контролни органа имаме, каква функция реално изпълняват?“, заяви още Костов и подчерта, че кабинетът може да предприеме и действия срещу картелирането.

От ДСБ обявиха още, че вече има съгласие за името на обединението между ДСБ и „Единство“ на Надежда Нейнски, както и за механизма, по който ще се редят листите. Те ще бъдат оповестени официално, няма да се чака до последния момент, за да станат известни имената в листите, увериха от партията.

http://dnes.dir.bg/news/dsb-ivan-kostov-ostavkata-boyko-borisov-13389474

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *