27/04/2024

Веднъж и ние сме първи в Евросъюза, но…по смъртност

България остава една от страните с най-високите коефициенти за смъртност по всички причини.

На 100 хиляди души смъртта у нас е по-висока от средната за Европейския съюз в 17 различни категории, сред които туберкулоза, менингококова инфекция и болести на бъбрека и уретера, както и трудови злополуки.

Това показва последният доклад за здравното състояние на нацията, изготвен от Министерството на здравеопазването. Той беше представен и одобрен от ресорната парламентарна комисия. Данните са за 2011 г. събрани от Евростат, НСИ, Национален център за опазване на общественото здраве, Национален център по заразни и паразитни болести и др.

В пет категории на причините за смърт сме на първо място – злокачествени тумори, болести на органите на кръвообращението и на сърцето, мозъчно-съдови болести, както и от някои състояния, възникнали още преди раждането.

Най-честите причини за смърт в България все още са сърдечно-съдовата недостатъчност, мозъчносъдовата недостатъчност и исхемичната болест на сърцето. При злокачествени новообразувания водещи са заболяванията на бронхите и белия дроб, след това на дебелото черво, млечната жлеза при жените, стомаха, панкреаса и на простата при мъжете.

Заболеваемостта от злокачествени новообразувания като цяло се повишава, отчитат експертите. Заедно с това нараства и броят на хоспитализираните случаи.

Преждевременната смърт (под 65 години) продължава да е висока, но делът й се запазва същият спрямо последните пет години – малко над 23% от всички смъртни случаи. При мъжете преждевременната смърт е два пъти по-висока, отколкото при жените.

Продължава да е висока и детската смъртност, въпреки тенденцията за занижаването й. През последните 4 години починалите деца в България са по-малко отвсякога, но продължават да са два пъти повече, отколкото средното ниво за ЕС. Същата е тенденцията при мъртвородените деца. През 2011 г. са умрели 601 деца на възраст до 1 г. Областите с най-висока детска смъртност са Сливен (17 на 1000) и Пазарджик (14.6‰), а с най-ниска – София град (4.2‰), Кюстендил (4.6‰) и Враца (6.9‰).

Увеличил се е броят на децата до 16 г. възраст с установена степен на увреждане. Храненето, движението и като цяло здравословното израстване на учениците са под приемливите нива. Освен това се е увеличил броят на младежите, които употребяват наркотични вещества.

Освен високата смъртност у нас, проблем е и ниската раждаемост. През 2011 г. в България са се родили 71 402 бебета, като от тях 556 са мъртвородени. Сливен е първенец и по раждаемост за страната ни с 12.5 на 1000 от всички раждания през годината. На второ място е София (10.6‰), след това са Търговище и Варна (10.4‰). Най-малко новородени през 2011 г. има в областите Смолян (6.5‰), Видин (7.5‰) и Перник (7.6‰).

Към проблема за ниската раждаемост се прибавя високото ниво на абортите по желание. Като цяло абортите са намалели наполовина спрямо 2000 г., но през 2011 г. те са над 31 хиляди или половината от броя на родените деца. На 1000 жени на възраст 15-49 години се падат 43 раждания и 19 аборта. Най-много аборти има при жените между 25 и 29 години – 7782.

Легалният аборт продължава да се използва като контрацептивен метод въпреки риска за здравето и детеродната способност на жената, коментираха специалисти при представянето на доклада. От всички извършени аборти 2502 са по медицински показания (7.89%), 9689 са спонтанни (30.55%) и останалите близо 20 хиляди или над 61% – по желание.

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2013/01/31/1994649_bulgariia_vodi_po_smurtnost_ot_zlokachestveni_tumori_v/?ref=rss

One thought on “Веднъж и ние сме първи в Евросъюза, но…по смъртност

  1. Е ционистите си следват плана.
    В този план влиза и забраната за пушене. Отново виждаме изпитания метод, „Проблем, реакция, решение“.
    Проблемът го знае, реакцията също. Интересно е т.нар. решение, което ни го пробутаха неусетно или поне на част от хората. Това са електронните цигари. Тези нещица работят с ……..АНТИФРИЗ. Това силно отровно съединение, хората го вдишват. Като се разрових в гугъла ми се изправи косата. Искат да ни отровят скоропостижно. Оказва се, че не са правени никакви изследвания за вредност на тези цигари, а в много държави са забранени, включително в родината им Китай. Значи комисията за защита на потребителя, може3 да глобява за дължината на детските връзки, ако са над 14см., а изобщо не и пука за отровата, която се пробутва на хората. Обаче най-ми е странно, защо протестиращите не са повдигнали този въпрос. Вероятно са пълни кретени. Казвам го в прекия смисъл на думата. Явно ги интересуват само паричките на клиентите им и от лакомия да вадят повече, нямат време да си обогатят общата култура и да имат някакъв коз, по време на протестите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *