26/04/2024

Не е за вярване: Щатът Мисисипи чак сега отмени робството

Американският щат Мисисипи едва сега – с цели 148 години закъснение, ратифицира 13-та поправка в Конституцията на САЩ, която отменя робството в цялата страна.

Това се случи благодарение на доктор Ранжан Батра, професор по невробиология и анатомия в университета на Мисисипи.  Гледайки излезлия на екран в края на миналата година филм „Линкълн” на режисьора Стивън Спилбърг, Батра решил да провери кога всеки от щатите е ратифицирал 13-та поправка. Професорът с учудване открил, че един от тях – Мисисипи, не е направил това и до този момент.

Както станало ясно през 1995  сенатът и камарата на представителите на този щат единодушно ратифицирали 13-тата поправка, но това нямало официална сила, тъй като документът не бил изпратен във Федералния регистър на САЩ. Така формално на територията на щата робството продължавало да бъде законно.

13-та поправка в конституцията на САЩ е влязла в сила на 6 декември 1865 г. след като била ратифицирана от изискваните три четвърти от щатите (27 от съществуващите в онзи момент 36 щата). Някои от тях се решили на тази стъпка с цели сто години закъснение. Така в Кентъки това било сторено чак през 1976  г.

Бележка на www.snaiper-bg.net: Богатството и икономическата мощ на тази млада държава – САЩ, се крепи на най-позорната несправедливост в човешката история – робството.  Робство, отречено преди почти 2000 години от цивилизования свят. Просто не е за вярване, че някои са го отменили едва през 76-та година на миналия век.

Със сигурност и вие сте забелязали, че всички онези държави, които са поробвали и ограбвали с години чужди народи, сега са с най-висок стандарт и дават акъл на другите, и водят войни срещу другите…

В какъв свят живеем само, просто не е за вярване…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *