26/04/2024

Вижте какви удивителни красоти твори майката Природа (снимки)

Със сигурност – няма по-велик и вдъхновен художник от природата. Едно от многото доказателства за това е удивителният евкалипт с латинско название Eucalyptus deglupta, който единствен от този вид се е приспособил и расте в северното полукълбо. Иначе родината му е Австралия.

Достига до 70 метра височина, но най-голямата му особеност е, че сияе във всички цветове на небесната дъга. Кората му може да бъде оцветена в жълто, зелено, оранжево и дори – виолетово.

Необичайната окраска на дървото се обяснява с участъци от кората, които се отлюспват по различно време. Цветовете са индикатори за възрастта на кората – наскоро изгубена, външността на оголеното място ще е ярко зелена. В продължение на доста време кората потъмнява и се изменя от синьо до виолетово, след което достига до бордо и оранжево. Получава се удивителен природен камуфлаж.

Този вид дъгови евкалипти се използват по цял свят за преработката им в специални съставки при производството на хартия. Те са идеални за създаването на висококачествена бяла хартия.

От всички преработвани за хартия евкалипти едва 16 на сто са били отгледани специално за целта, 9 на сто са от стари гори, а 75 на сто – трето и повече поколения. Те растат десетилетия, за да бъдат в крайна сметка преработени в неголямо количество хартия.

В последно време все пак се наблюдава и положителна тенденция на увеличаване на култивирания дъгов евкалипт и възстановяване на горските масиви.

През 1929 г. семена от този удивителен евкалипт били внесени на Хаваите, а после и във Флорида. След известно време те се разпространяват на много места по света – Южна Америка, Шри Ланка, Китай, Малайзия и много други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *