25/04/2024

Виждали ли сте такъв странен кратер?

Гигантски кратер с необикновена форма, който местните хора наричат „Врата към ада“, се намира във Верхоянския район, близко до якутското селце Багатай. Геолозите са го открили преди четвърт век, но и досега не могат категорично да се произнесат за произхода му.

Сега го наричат кратерът Багатайка. Тази огромна дупка с дълбочина 120 метра всяка година се увеличава с 20 метра и преминава в гигантска пукнатина с дължина повече 1,5 километра. Жителите на околните села се страхуват да се приближат до него заради чудовищните звуци, предизвикани най-вероятно от срутващия се грунд.

У едни този обект предизвиква мистичен ужас, а у други – учените, естествен интерес. За тях това е уникална възможност да научат още нещо за миналото и бъдещето на Земята. Както е известно Якутия е едно от най-студените места на планетата. По време на неотдавнашна експедиция било изяснено, че възрастта на вечните ледове тук е около 200 000 години.

Според доктор Джулиан Мертън от университета в Съсекс, образуването на кратера и неговото разрастване е свързано с топенето на вечни ледове. През последните десетилетия в Сибир са се образували много такива кратери.

Това не е първата експедиция на британския учен в Сибир, където той заедно със сътрудници на Североизточния федерален университет изучава загадъчното природно явление.

Така на учените им се удаде възможността да открият останки от древни животни – бизони, коне, лосове, мамути, елени, живели по тези земи преди около 4,5 хиляди години. Обекти на техните проучвания са вечните ледове, утаечните слоеве, характерът на измененията на ландшафта и последиците от тях за бъдещето на Земята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *