27/04/2024

Марвин Аммори: Да празнуваме на18 януари Деня на свободния интернет

В историята на човечеството често някоя новост си е заслужила собствен празник. Именно поради тази причина предлагам през януари да започнем да отбелязваме Ден на свободния интернет, казва Марвин Аммори (Marvin Ammori) , „Wired Magazine“, САЩ).

Ние всички знаем за съществуването на скрита потребност на хората от празници, което се потвърждава от броя на официалните и неофициални тържества. Спомнете си неделната Суперкупа, която се празнува от значително повече хора, отколкото официалните празници.  Или Черния петък, финал на още един вид спорт – шопинга. Или 1 април, празникът на шегата и хорското лековерие. Или пък деня на числото Пи (14 март, или 3,14 – тук разбирате ли за какво става дума?), за празник на окръжността, математиката или на черешовия пай.

Затова никак не разбирам защо и досега ние не отбелязваме неофициалния Ден на свободния интернет или дори да бъде официален празник така, както отбелязваме 4 юли, ако отчетем, че интернет стана една от най-революционните технологии за цялата история на човечеството. Той ни позволява във всеки момент да получаваме достъп до безкрайната вселена на информацията. Той ни помага да се свържем със спамърите от Нигерия и да теглим пиратско видео, но също така да общуваме с нашите близки хора, както и с онези, с които сме се запознали в Twitter.

Ние непременно трябва да въведем този празник, тъй като до появата на интернет сме живели във някаква епоха на мракобесие: бяхме длъжни дълго да чакаме, за да чуем новините по телевизията или да ги прочетем във вестниците на следващия ден. Налагаше ни се да ходим до музикалните магазини, за да си купим новите албуми. Споровете на коктейлите не можеха да бъдат разрешени на мига. Бяхме принудени да чакаме години, докато се актуализират статиите в енциклопедиите. И дори вълшебници като Хърмаяни Грейнджър са можели да намерят всичко необходимо единствено в библиотеките, запълнени с прашни книги и пергаментови свитъци.

Интернет нахлу в живота ни и всичко в него се измени. Ние научаваме за земетресенията преди да са се доближили до нас, можем сами да направим промени в енциклопедическите статии. Можем мигновено да се запознаем с новините и мненията (дори с мненията на нелегалните милионери). Можем да обменяме информация, да коментираме, да създаваме – и всичко това само чрез  няколко кликвания с мишката.

Официален празник е необходим и защото интернет измени нашата култура. Ask Me Anything ( питай за всичко) – това не е онази игра, в която можехме да играем преди. Сега ние можем да зададем всякакъв въпрос дори на президента Обама. Ние нямаше да обичаме, или да се правим,     че ненавиждаме Джъстин Бийбъри-те на нашата епоха, ако агентите не ги намираха в YouTube. И хора като Нейт Съливър не биха могли да станат звезди преди появата на интернета.

Но аз предлагам не просто да въведем Ден на интернета. Призовавам да обявим Ден на свободния интернет, защото нещата не опират само до това, че интернет сам по себе си е революция, а защото той понякога е причина за нейното начало.

 Участието на обществеността помогна да бъде създаден съвременния интернет, то помага и за защитата му. За това си струва да помним и да празнуваме. Именно поради това предлагам да честваме като Ден на свободния интернет на 18 януари. Съвсем неотдавна свободата в интернет беше заплашена от резултатите на Световната конференция по въпросите на международната комуникация.

Поради това именно сега е необходимо да излезем в негова защита. Само преди година на 18 януари започна засилване на цензурата след приемането в САЩ на закони за противодействие на интернет пиратството и за защита на интелектуалната собственост. Wikipedia, BoingBoing и Reddit се оказаха под възбрана, повече от 40 хиляди човека сами закриха блоговете си в WordPress, Google подложи на символична цензура търсачката си, а повече от 10 милиона човека се обърнаха към своите представители в Конгреса с молба да протестират срещу приемането на законите.

Празнувайки Ден на свободния интернет потребителите като мен се надяват да пишат постове в своите блогове, да качват  клипове и флашмоб-и. Мисля че на повечето потребители не е необходимо да се обяснява как може да се отпразнува свободата в интернет. Възможно е вие да сте човекът, който ще създаде собствена интернет енциклопедия, или снимащ клипове с практични ръководства или създаващ 3D изображение на своите вещи.

Но аз ви моля да поканите другите хора, в това число вашите баби и дядовци във Facebook, да се присъединят към отпразнуването на тяхната всекидневна свобода. Ако съвсем нищо не ви идва наум , тогава на 18 януари просто позвънете на вашите представители в Конгреса, за да им напомните за това, че съдбата на интернет не ви е безразлична.

Хайде да разпространим това послание в истински интернет стил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *