29/03/2024

„Касини“ откри голяма река на Титан – спътник на Сатурн

Международната космическа сонда „Касини”, изведена в орбита около Сатурн и неговите спътници през 2004 г., изпрати на Земята нови детайлни снимки на речна долина, открита на един от сателитите на планетата – Титан. Дължината на тази река от извора й до вливането й в голямо море превишава 400 км.

За първи път астрономите откриват толкова голяма река извън пределите на Земята и успяват да я разгледат с такава голяма точност. Учените смятат, че тази река на Титан е пълна с някаква течност, възможно е – с течен метан, предава Гласът на Америка.

На няколко места реката прави завои. Джани Радебау, един от учените от американския университет „Брайгъм Янг”, работещ със сондата „Касини”, обръща внимание на факта, че руслото на реката като цяло е право, което може да свидетелства, че течението следва линията на голям тектоничен разлом.

Cassini-Huygens е съвместен проект на НАСА, на Европейската космическа агенция и Италианската космическа агенция (ASI).

One thought on “„Касини“ откри голяма река на Титан – спътник на Сатурн

  1. Това не е кой знае каква новина.От години се знае,че на Титан има езера,а може би и морета от течен метан.В типичен български сейрджийски стил някой сигурно би казал:“Егати какъв взрив би станал,ако имаше някой да му драсне клечката“.Да,ама там няма кислород!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *