20/04/2024

Многотонни висящи камъни загадъчно се крепят на „честна дума“ (видео)

Висящата скала в природния парк Ергаки в Средна Азия. Това е най-знаментият подобен камък в Руската федерация. Тежи около 600 тона, виснящ на края на пропаст. Привлича хиляди туристи. Остава си загадка как този камък, който на пръв поглед едва се крепи и всеки момент ще се сгромоляса, си стои непоклатимо и не се влияе нито от земетресения, нито от ерозия. (Всички описани в текста висящи камъни, са показани във видеото по-долу)

Златният камък на Буда в щата Мон, Мианмар. Той е място за поклонение на хиляди вярващи будисти. Също виси на ръба на пропаст. Покрит е със злато. Известен е от преди 2500 години. А легендата разказва, че той се крепи и не пада благодарение на косите на Буда, захванати в скалите. Но това не е обикновен висяща камък, той е и люлеещ се камък.

С огромна популярност се ползва камъкът Киаро Болтън в Норвегия. Той е заседнал между две отвесни скали. Изглежда несигурен, нов действителност е закрепен толкова здраво, че са разрешени разходки на хората по него. Само че подобен подвиг е по силите само на най-големите екстремисти.

По удивителен начин се крепи на малко камъче огромна 30 метрова скала в Северен Йоркшир, Великобритания. Говори се, че в древността това място са избрали за светилища тайнствените страшни друиди. Преди време писахме по-подробно за него, тъй като на сателитна снимка Пиренейският полуостров прилича точно на този камък.  Този удивителен камък е като копие на снимка от Космоса  вижте ТУК.

Скалата в графство Дигби, Канада. Височината на този камък е около 9 метра. При това той е доста тесен – по-малко от 2 метра в диаметър. Разположен е на брега на Атлантическия океан на полуостров Нова Шотландия. Виждате, че част от основата му виси във въздуха, но никакви урагани и вълни не нарушават спокойствието му.

Масленото кълбо на Кришна в Махабалипурам, Индия. Според легендата това е парче масло, което създал бог Кришна и оставил на хълма. Този загадъчен камък не се клатушка. Не са могли да го помръднат от мястото му девет слона, независимо, че съприкосновението му с повърхността е на много малка площ. А и самата опорна точка е разположена върху склон.

Устойчивостта на този камък не предизвиква никакво съмнение у местните жители и те често се спасяват от палещото Слънце под неговата сянка.

Огромно струпване на невероятни каменни образувания от доломит и пясъчник в оранжев цвят се намират в големия парк в Аризона с красноречивото название Градината на Боговете в Колорадо. Но най-голямата атракция тук е гигантският балансиращ камък във формата на кораб, увиснал точно на пътя, откъдето минават туристическите маршрути.

мжВисящите камъни над къщите на село Жребичко

Впечатляващи висящи камъни, видимо дело на човешки ръце, защото се вижда къде точно е дялкано има и в България – например мегалитът, стъпил на ръба на връх над къщите на село Жребичко, Пазарджишко. Почти същият мегалит има и край Велинград а също и в загадъчната Каменна гора от скулптури в Маркауаси … в Перу вижте подробности ТУК.

Вероятно този символ и ма конкретно послание, за съжаление – потънало в забравата на хилядолетията, за да е толкова разпространен. Тези мегалити също не са помръднали от никакви природни бедствия.

Но всички показани камъни дотук ще престанат да изглеждат фантастични пред тези фотографии. Те дело на човешки ръце. Автор е индиецът Билдан, който живее в Сан Франциско, САЩ.

Той очевидно владее до съвършенство изкуството на балансирането за радост на туристите и художниците.

По материали от чуждестранни медии


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *