20/10/2021

Босия: Изказването на Борисов, че е преборил монополите, е селска лъжа

Изказването на Бойко Борисов*, че се е преборил с монополите, даже не е и хвалба, това е обикновена селска лъжа. Монополите управляват държавата, нарушават правата на българските граждани.

Това каза поетът – дисидент и вдъхновител на „доматената революция“ Николай Колев – Босия.

Българският народ е суверен само 1 ден на всеки 4 години, след това го управляват като чуждо стадо, продължи Босия. „Ако гражданите се обединим и създадем граждански форум, ние ще можем, ако имаме достатъчно воля и сила, да поискаме едно програмно правителство, да се подготвят кадри, които да изградят нормални структури, които могат да доведат България до значително по-добро бъдеще“, допълни той, цитиран от БГНЕС.

Колев отново отправи призив за гражданска подкрепа и солидарност с Чавдар Янев, който вече над две седмици гладува пред сградата на Висшия съдебен съвет в знак на протест.

В продължение на 12 години той се е борил, и в крайна сметка победил в съдебната зала „Топлофикация“ София в дела, причина, за която е грешка във фактурите, които той е получавал, заради която неговите сметки са били надчислявани. Проблемът за мен излезе над Топлофикация, защото за това има вина българското правосъдие, обясни Янев. Стигнах до извода, че естествените монополи са криминална структура и са в корупционна симбиоза с българската съдебна система, заяви той.

Първо правосъдие, сега здравеопазване, утре не знам какво ще ми бъде отказано, каза още активистът, след като уведоми, че след началото на протеста му последните му пет здравни осигуровки са били заличени. Янев сподели също, че малко след началото на неговия протест е получил предложение да вземе 10 000 лв. под претекст, че са компенсация за проточването на делото му, за да прекрати протеста си. Моят протест е последен опит да се даде шанс на властимащите, ако не разберат какво става, нещата отиват на кръв, каза още Янев.

„Има млади момчета и момичета, които са готови да тръгнат, ние старците тук точно това искаме да предотвратим. Ще бъдем първият народ в историята, който се е самоизял, не заради война, а просто ей така. Нещата тази зима вървят на зле“, допълни протестиращият.

Подкрепяйки каузата на Чавдар Янев ние се обръщаме към всички честни българи, които имат гражданска позиция, воля да променят състоянието на България към по-добро, каза още Николай Колев. Той изказа и предложение за създаване на граждански експертен съвет, използвайки ЗДОИ да влезе в архива на Топлофикация и да направи гражданска проверка. По неговите думи така да се създаде прецедент на гражданския контрол върху държавни институции.

„Уверявам ви, резултатът ще бъде потресаващ. Възможности има и ние максимално ще ги използваме“, каза още Босия. Той изказа и още едно предложение – да се бламират за известен срок политическите партии. „Такъв момент има в историята на България, не искаме да го правим чрез преврат, а граждански форум и да създадем възможност на хората да влязат в бъдещото управление под непрекъснат граждански контрол“, обясни поетът.

Ако на следващите избори очакваме нови спасители, имаме достатъчно примери в последните 10 години, че не съществуват, заяви Георги Палпурин, администратор на Фейсбук група. „Ако не осъзнаем, че през последните 23 години се въртят едни и същи хора, ситуацията няма как да се промени“, добави той. Палпурин не спести и остри думи по адрес на „Топлофикация“, като подчерта, че това е търговско дружество, което няма договори със своите потребители. „Това е абсурдно да продължаваме да го търпим. Справедливо ли е едно дружество да третира хората като животни“, запита той.

Чавдар Янев е човекът, който се изправи, но неговият е един от десетки хиляди случаи, заяви Янаки Ганчев, председател на Асоциацията на потребителите на телекомуникации и интернет услуги.

„От този проблем със съдебната система са засегнати не само определени кръгови потребители, засегнато е цялото общество“, допълни той. В момента управлява един диктатор, заяви Ганчев по адрес на министър-председателя Бойко Борисов. Той е и сред инициаторите на провеждането на онлайн референдум за създаване на нова Конституция. Той е насрочен за същото време, когато ще бъде и референдумът за ядрена енергетика. Това също е форма на гражданско неподчинение, като гласуваш по друг въпрос, а не този, който манипулативно ти е зададен от Парламента, заяви Ганчев.

По информация на Ганчев в момента 98% от проучените чрез Фейсбук потребители са заявили подкрепа за идеята за нова Конституция. Предстои и пускането на специален сайт, в който всички регистрирали се в онлайн референдума, ще могат да гласуват през януари 2013 г.

*Преди дни премиерът Бойко Борисов се похвали на заседание на Министерски съвет, че правителството му е разбило монополите, което прави цените за потребителите ниски.

Беалежка на snaiper-bg.net: Софийската Топлофикация не е единственият монополист в тази страна. Граждански контрол трябва да влезе и да следи като Шерлок Холмс големите частни монополи, които също смучат като ненаситни пиявици кръвта на най-бедните членове на Европейския съюз. Как иначе да си обясним очевадното противоречие: всяка година чистата печалба на частните електроразпределителни дружества се изчислява на десетки милиони левове. И всяка година ни съдират по още една кожа с поредното увеличение на 1 юли. Тази година направо се оляха – с 13 % вдигнаха цената на тока. И всичко това с благословията на ДКВЕР – държавно учреждение, което вместо да защитава гражданите на тази страна, брани със зъби и нокти печалбите на монополистите.

Това безсрамно ограбване наистина няма да продължи дълго…

http://dnes.dir.bg/news/nikoli-kolev-bosia-programno-pravitelstvo-12633922

(Visited 81 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *