02/05/2024

Студенти спечелиха състезание с конструиран от тях самолет

Осем студенти авиоинженери от специалност „Авиационна техника и технологии от Техническия университет в Пловдив, отвяха военните си колеги със собствен самолет. Това се случи на състезание на военното летище в Долна Митрополия, където 7 екипа студенти по военни и граждански специалности се състезаваха със собствени безпилотни самолети.

Пловдивският самолет е струвал около 700 лева, осигурени от ТУ-Пловдив и спонсори. Той е направен със знанието и труда на 8 студенти, водени от старши главен асистент Християн Панайотов.
Името на отбора е избрано случайно. Той се казва “Чарли” не на името на конкретен самолет. Просто буквата “С” по врече на полет се произнася Чарли” и студентите си я харесват за име на своя отбор.

Състезанието

в Долна Митрополия изглежда така: всеки самолет трябва да прелети квадрат със страна 200 метра, да пусне товар от 500 грама в определена цел в центъра на квадрата, да прелети още веднъж същия маршрут и да кацне. Целта е да се покаже стабилността на самолета при полет по права линия, при резки завои на 90 градуса, с и без товар. Всеки един отбор е излъчвал по един член в съдийската комисия. Резултатът – пловдивчани са първи.

Допълнително точки за пловдивските авиоконструктори са донесли добрата им презентация, екипната им работа и отличния вид на техния летателен апарат.

Според доц. Димо Зафиров – ръководител на Център за проекти и програми в Техническия университет в Пловдив и самият той пилот – рисковете в това състезание започват още от старта. Имаше самолет, който просто не успя да излети, спомня си той. После идва операторското умение на водачите на летателните апарати, които трябва по най-добър начин да изявят качествата на своята машина. Много трудно е да се спусне товарът леко на точно определеното място /с парашут/ и най-сетне идва кацането, което също е рисково за машината. На състезанието в Долна Митрополия е имало летателни апарати, които са се разбили. Отборите после са направили своя анализ дали това се дължи на човешка грешка при управлението или на слаба конструкция.

Отборът

е от студенти в четвърти курс на Техническия университет. Седем момчета и едно момиче, които учат в специалността “Авиационна техника и технологии”. Те са подготвяли своя самолет през лятната ваканция. След завършване на образованието пловдивските авиинженери най-често започват работа в Луфханза техник – летище София, където се занимават с основния ремонт на самолетите Боинг 737 и Ербъс 320.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *