24/04/2024

Качват купола на “желязната църква” в Пловдив (фото)

Строителството на храма “Свети Николай” в Пловдив започна на 4 юли 2011 година и желанието на ктитора е довършителните работи  да приключат до края на тази есен за Никулден. “Свети Николай” е еднокорабна, еднокуполна църква в руски стил, като отделно от храма се издига камбанария с часовникова кула, на която ще има вградени 2 часовника.

Същият този храм, само че 2,5 пъти по-малък се намира в украинския град Николаев. Толкова ми хареса, че реших да го “пренеса” в Пловдив, казва управителят на Хелиос метал център ООД Кирил Василев, който е и основният ктитор на новия храм. Сред спомоществователите са още и кметството на район “Западен”, което е дарило земята под новата църква. Проектът е на арх. Илко Николов, а контролът от канонична гледна точка се осъществява лично от Пловдивския владика Николай.

При строителството на “желязната църква” са вложени много метали, използвани са сложни метални конструкции, тъй като ктиторът на църквата познава най-добре свойствата точно на този материал. Металните конструкции, използвани тук правят новия храм по-ефирен, по-гъвкав при земетресения и много по-лек в сравнение с познатото стандартно строителство, обяснява Кирил Василев (вижте снимката му в фотогалерията по-долу). Височината на новия храм от основата до върха на златния кръст върху купола ще бъде 22 метра, а на камбанарията с часовниците – 24 метра.

От строителна гледна точка куполът с диаметър 10,7 метра, тегло 12 тона и височина 5,5 метра е предизвикателство към майсторите, вдигащи новия пловдивски храм. Всъщност той е единственият метален църковен купол в страната. Създаден е в цеховете на Хелиос метал център ООД, пренесен е на части до строителната площадка и е сглобен на място. Издигането му на височина 10,48 м. стана със 72-тонен кран. Времето за вдигане на купола бе около 30 минути или скоростта на повдигане не превиши 20 метра в час от съображения за прецизност и сигурност. Металната полусфера “стъпи” изключително прецизно само върху 4 опорни точки. Според замисъла на инженерите от Хелиос метал център ООД, отклоненията при монтажа не превишиха 2 милиметра!

Обшивката на купола ще бъде също метална. Ще бъде използвана ламарина от неръждаема стомана , като отделните листове ще наподобяват люспи на риба. Цветът им ще бъде в нюансите на небесно синьото. Куполната обшивка ще се извършва по-късно, ще бъдат поканени  украински специалисти, които  ще я направят ръчно върху вече монтирания църковен купол.

При избора на цветовете за новата църква е използвана руската традиция храмовете отвън да се оцветяват в бяло, синьо и златисто. Вътре в църквата “Свети Николай” ще има бял иконостас, но за него, за зографисването и за камбаната е още рано да говорим, обясни Кирил Василев.

Като дълбоко религиозен човек ктиторът се въздържа да коментира стойността на разходите, които е направил досега. Той каза, че неговото вътрешно убеждение е, че църквата трябва да бъде построена и завършена така, както я е виждал в мечтите си. Искам новият храм да радва очите на хората, както радва и моите, заключи той.

Текст и снимки: Михаил Ванчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *