24/04/2024

Цунами удари Хаваите след мощното земетресение в Канада

Хаваите бяха връхлетяни от цунами, което накара властите да наредят на най-малко 100 000 жители на островния американски щат да се преместят на по-висока земя, предаде Ройтерс.

Тихоокеанският център за предупреждение за цунами заяви, че първата голяма вълна е била с височина около 90 см и не толкова силна, колкото се е очаквало. Някои прогнози предсказваха вълна с височина около 180 см. Очакват се още вълни, които може да са по-големи и да предизвикат сериозни наводнения.

„Ако следващите вълни са големи, ще минат между 6 и 7 часа, докато достигнат брега“, каза служител от Центъра, цитиран от Франс прес. Първите вълни бяха очаквани към 8,28 ч. по Гринуич, но пристигнаха четвърт час по-късно, предаде БТА.

Обявената тревога предизвика големи задръствания по пътищата, след като хората започнаха масово да напускат по-ниските райони. Властите заявиха, че полицията и екипите за спешна помощ са започнали малко след първата вълна да се изтеглят от областите, застрашени от наводнение, оставяйки хората, които не искат да се подчинят на нареждането за евакуация, да се оправят сами. Те призоваха попадналите в задръстване жители да изоставят колите си и да продължат пеш.

Предупредителните сирени не спират да звучат на острова, по радиото и телевизията представители на властите приканват непрекъснато жителите да се изтеглят към по-високите места, най-малкото към последните етажи на сградите. Първата голяма вълна цунами, причинена от силното земетресение в Канада, достигна северното крайбрежие на Калифорния и южните брегове на Орегон. Нейната височина беше 67 см, съобщи ДПА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *