19/04/2024

Нова серия торнада в САЩ отне живота на близо 90 души

24 души загинаха, след като торнадо удари американския град Джоплин в щата Мисури, предаде „Франс Прес“, като се позова на местни медии. Преди по-малко от месец ветровете убиха стотици в югоизточната част на САЩ.

По-късно днес информационните агенции събщиха за 89 загинали.

Според вестник „Спрингфилд Нюзлидър“, разположеният на границата с Канзас и Оклахома Джоплин е получил „пряко попадение“ от торнадото. Големи търговски центрове, бензиностанции и жилищни сгради са тежко пострадали или разрушени. Местен журналист разказа пред „Франс Прес“, че пожарникари са успели да извадят момиче от автомобил, върху който се е срутила сграда.

Губернаторът на Мисури Джей Никсън обяви извънредно положение и разпореди изпращането на войници от Националната гвардия заради „сериозните разрушения в няколко района, в това число и Джоплин, където торнадото е ударило местния медицински център“.

Друго торнадо уби един човек в Минеаполис, Минесота. Поне 18 души в града и предградията са пострадали.

В събота в град Рединг (Канзас) над 20 къщи бяха напълно разрушени, а над 200 – повредени от буря. Районът беше връхлетян от силни бури с ветрове със скорост до 165 км/ч  и от градушка, като на някои места ледените късове били с размерите на топка за тенис. В Рединг загина един човек.

Преди месец 354 души загинаха в седем американски щата след няколко мощни торнада.

Текстът е обновен в 18,05 часа

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *