26/04/2024

Намерени лекарства на 2000 години – по-ефикасни от днешните

Археоботаници са проучили лекарства на древните гърци, намерени преди 20 години в потънал кораб недалече от крайбрежието на италианския град Тоскана. Дървеният кораб, натоварен с лекарства и сирийско стъкло потънал през 130 година преди новата ера. Запазените древни хапчета били внимателно проучени и анализирани от учените, а резултатите били публикувани.

При сравнение на ДНК, намерени в таблетките с генетичната база данни на Американския национален институт по здравеопазване (NIH) било установено, че в състава на древните лекарства влизали моркови,ряпа, целина,див лук, дъб, зеле, люцерна, бял равнец.

За това, че древните хора са се лекували с помощта на медикаменти ние знаехме отдавна, разказва за откритието директорът на Института по опазване на медицинските традиции, в който се пази най-голямата в света цифрова база данни на медицински ръкописи Алън Тувед. Но сложни лекарства – това действително е истинско откритие, коментира той.

Хапчетата, които според изследователите, се разтваряли в оцет или вода, за да се облекчи усвояването им, били с размерите на зърно и се съхранявали в малки кутийки. В бъдеще учените ще се опитат да докажат, че древните смеси са били много ефикасни. Някои дори, според тях, превъзхождат съвременните лекарства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *