01/10/2023

Намерени лекарства на 2000 години – по-ефикасни от днешните

Археоботаници са проучили лекарства на древните гърци, намерени преди 20 години в потънал кораб недалече от крайбрежието на италианския град Тоскана. Дървеният кораб, натоварен с лекарства и сирийско стъкло потънал през 130 година преди новата ера. Запазените древни хапчета били внимателно проучени и анализирани от учените, а резултатите били публикувани.

При сравнение на ДНК, намерени в таблетките с генетичната база данни на Американския национален институт по здравеопазване (NIH) било установено, че в състава на древните лекарства влизали моркови,ряпа, целина,див лук, дъб, зеле, люцерна, бял равнец.

За това, че древните хора са се лекували с помощта на медикаменти ние знаехме отдавна, разказва за откритието директорът на Института по опазване на медицинските традиции, в който се пази най-голямата в света цифрова база данни на медицински ръкописи Алън Тувед. Но сложни лекарства – това действително е истинско откритие, коментира той.

Хапчетата, които според изследователите, се разтваряли в оцет или вода, за да се облекчи усвояването им, били с размерите на зърно и се съхранявали в малки кутийки. В бъдеще учените ще се опитат да докажат, че древните смеси са били много ефикасни. Някои дори, според тях, превъзхождат съвременните лекарства.

(Visited 87 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *