26/04/2024

Двама българи осъдени на смърт в Малайзия за трафик на наркотици

Двамата българи, задържани преди малко повече от година с 5,6 кг амфетамини в Малайзия, бяха осъдени на смърт чрез обесване, предаде bTV.

27-годишният Иван Костов и 26-годишният Георги Бакалов от Нова Загора бяха арестувани миналото лято, след като наркотикът за около 500 000 долара бе открит в тайници в куфарите им.
Заедно с тях бе арестуван и Георги Георгиев от Стара Загора, който поради липса на доказателства беше освободен и върнат в България.В началото на миналата седмица бащата на едно от момчетата заяви, че синът му и неговият приятел не знаели, че пренасят наркотика.
Било им е казано, че носят хапчета виагра и анаболи в законното количество, обясниха близките им.

Според тях Георги Георгиев е поръчителят на трафика, като обещал 1000 долара за „услугата”.

Отново според твърдения на роднини на младежите от Нова Загора в тайниците на куфарите били намерени само отпечатъците и ДНК на поръчителя, тъй като на „мулетата” било забранено да отварят багажа и да докосват пратката.

Законодателството в областта на наркотиците в Малайзия се смята за най-суровото в света, след това в Индонезия.
За трафикант на дрога в Малайзия, където търговията с наркотични субстанции е абсолютно забранена, се смята всеки, който притежава количества над 15 грама хероин или 200 грама марихуана, предаде „Фокус“.

За първи път западни граждани (двама австралийци) са обесени за трафик на наркотици – 14 грама хероин – през 1986 г. Оттогава насам малайското правосъдие не се е поддало нито веднъж на външен натиск или лобиране с цел намаляване на присъда или помилване.
България няма собствено дипломатическо представителство в Малайзия, а интересите на нашите граждани се защитават или чрез мисиите на другите държави-членки на ЕС, или от посолството ни в Джакарта.


54-годишен българин се е опитал да внесе 28 килограма марихуана за 300 000 евро в Италия, стана ясно днес. Той е бил засечен от агенти на финансовата полиция на пристанището във Венеция. Наркотикът бил укрит, смесен с кафе в шасито на мерцедес, което обаче не е успяло да заблуди специално обучените кучетата.
Проверката е направена на случаен принцип, но мъжът засилил съмнението върху себе си, тъй като отговарял объркано на въпросите на митническите служители. Българинът Б.Т. пристигнал с ферибот от Гърция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *