26/04/2024

Почина първият човек, стъпил на Луната – Нийл Армстронг (видео)

Първият човек, стъпил на Луната през 1969 година, почина на 82-годишна възраст.  Легендарният астронавт Нийл Армстронг претърпя сърдечна операция в началото на август.

По думите на съпругата му, след интервенцията той се е чувствал добре, но впоследствие настъпили усложнения.

Армстронг е бил пилот на изтребител по време на Корейската война между 1950-1953 година. Постъпва на работа в НАСА като тестови пилот през 1956 година. Избран е за астронавт на НАСА през 1962 година като заради огромния му опит става командир на мисията „Джемини 8”.

Историческата първа стъпка на Луната Армстронг прави като командир на Аполо-11. Става известен с думите си „Малка стъпка за човека, гигантски скок за човечеството“, изречени докато е на лунната повърхност. (Според някои астронавтите са видели шокиращи неща на Луната – вижте подробности тук)

Нийл Армстронг е роден на 5 август 1930 година в семейството на Стивън Кьониг Армстронг и Виола Луиз Енгел.

Любовта на Нийл Армстронг към авиацията се появява още през детството му, след като едва двегодишен е заведен от баща си на въздушно състезание в Кливланд.

По време на следването си в Университета „Пардю“, Нийл се запознава с Джанет Елизабет Шарън, която също учи там и за която се жени в началото на 1956 година. Двамата имат три деца – Ерик, Карън и Марк.

http://www.standartnews.com/svyat-svyat/pochina_legendarniyat_astronavt_niyl_armstrong-162065.html
 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *