23/04/2024

Край на адската жега, прохладата идва с много опасно време

След големите жеги прохладата идва с бури. Днес вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад и ще се усили – до 15-20 м/сек, в Дунавската равнина временно до бурен – с пулсации до 25 м/сек. С него в страната ще нахлува хладен въздух, съобщават от НИХМ.

Заради бурните ветрове е обявен оранжев код в шест области на Северна България. Това са: Видинска, Монтанска, Врачанска, Великотърновска, Плевенска и Русенска. В останалата част от страната обявеният код е жълт отново заради силен вятър.

Времето е опасно, предупреждават и от НИМХ. Прогнозирани са метеорологични явления с изключителна интензивност. Възможни са големи щети. Явленията може да заплашват живота в голяма част от областите.

Ще има временни увеличения на облачността и на отделни места, главно в планинските, а към края на деня и през нощта срещу вторник в Източна България ще превали и прегърми.

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за август. През деня от запад ще се повишава. Най-интензивни ще са явленията в Североизточна България. Към 15 часа температурите ще бъдат между 25 и 30 градуса, в Южна България и североизточните райони между 30 и 35 градуса, а в София 24-25 градуса. По Черноморието през по-голямата част от деня времето ще бъде слънчево, а вятърът слаб. Максимални температури между 31 и 34 градуса.

Вечерта ще има влошаване на времето – вятърът сериозно ще се усили, облачността увеличи и на места ще превали и прегърми. Температура на морската вода е 26-27 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. В планините още преди обяд вятърът от северозапад ще започне до се усилва и към края на деня ще е бурен. Ще има временни увеличения на облачността и на отделни места, главно в Родопите и Централна и Източна Стара планина ще превали и прегърми. През деня температурите ще се понижават и към 15 часа на 1200 метра ще бъдат около 18 градуса, на 2000 метра – около 12°.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *