18/04/2024

В Катуница изпитват нови препарати за растителна защита на ЕС

ОПИТИТЕ СА БЕЗОПАСНИ ЗА ХОРАТА И ПРИРОДАТА, УВЕРЯВАТ СПЕЦИАЛИСТИТЕ

База за биологично изпитване на нови, непознати досега препарати за растителна защита, разкри край Катуница швейцарската компания Ес Же Ес чрез своя български филиал. SGS e глобален лидер в специфични услуги като проверяване /верификация/, тестване и сертифициране.

В Катуница  ще се провеждат тестове за ефикасност, токсичност и безопасност на  препарати за селското стопанство. Тестовете са възложени от компании като «Дюпон», «Монсанто», «Синджента» «Байер». За целта Ес Же Ес е наела в Катуница 20 дка земеделска земя. Сключила е и договори с някои от местните фермери. Опитните площи са по 20-30 кв. метра, има и контролни участъци, които не се третират с новите препарати.

Подобни изпитания се извършват в още 19 държави от Европейския съюз. Създаването на нови активни вещества за растителна защита е изключително скъпа инвестиция, а производителите им са задължени да ги тестват в продължение на 8 години преди да ги пуснат на пазара. Затова повечето от тях правят най-често нови комбинации от вече проверени в практиката прерати. От значение за тяхната ефикасност са и специфичните климатични условия на всяка държава, затова опитите се извършват в различни страни, поясняват специалистите.

Антоанета Стоянова – координатор проект в SGS България ЕООД, филиал на швейцарската компания Сосиете Женерал де Сюрвеянс /Ес Жи Ес/: «Базата в Катуница е създадена според изискванията на ЕС и през 2012 година бе лицензирана от Агенцията за безопасност на храните. В нея се извършват билогочни изпитвания на полето в реални условия на нови препарати за растителна защита. Целта на компаниите е след изпитанията да регистрират или пререгистрират препаратите, както и търговски опити за позициониране на пазара. Нашата задача е да оценим ефикасността  на препаратите в различни концентрации.»

От началото на  2012 година в Катуница са изпитвани препарати срещу плевели /хербициди/ и гъбични заболявания /фунгициди/. Същите нови препарати се изпитват и в други страни с друг климат и ако резултатите са икономически значими, новите препарати могат да се регистрират във всички страни на Европейския съюз. Препаратите, изпитвани в Катуница ще бъдат продавани най-вече в Южна Европа, заради сходните климатични условия.

Тестовете не са опасни за природата и хората, уверяват от фирмата.  Те отговарят на добрите експериментални практики, въведени от Европейската организация за растителна защита. Опитите се правят на много малки площи, около тях има защитна зона. Накрая цялата реколта и всички растения, третирани с препаратите се унищожават в съотвествие с изискванията на Закона за унищожаване на опасните отпадъци. Унищожаваме задължително и остатъка от експерименталните препарати, казват от SGS.

= Пазарна необходимост за България =

В България се извършва мониторинг на 127 болести и неприятели по растенията, както и на 73 вида плевели. Особено голямо внимание се обръща на обработката с хербициди срещу плевели на пшеницата и ечемика. По последни данни през 2010 година в страната са били обработени 1 115 770 хектара с двете зърнени култури.
През същата година 14,3 на сто от засетите с есенници площи /182 400 хектара/ са били нападнати от гризачи /обикновена полевка. Химичната борба с нея е осъществена на 65 800 хектара /5,1 на сто от засятите площи/.

От 2 до 8 третирания срещу мана през 2010 година са извършени и в българските лозя. Третирани са 65 320 хектра лозя /100 процента от нападнатите площи, 92,15 от стопанисваните площи.

Източник: Аграрен доклад на Министерството на земеделието и храните 2011 година

– За Европа

“Загубите на реколтата, причинени от тези вредни организми са значителни, но могат да бъдат избегнати когато се включат механизми за защита на растенията. Оценката на потенциалната и съществуващата загуба, въпреки съществуващите практики на растителна защита са дадени за пшеница, ориз, царевица, картофи, соя и памук за 19 региона в Европа за период 2001-2003 година.

та – 50 процента и памукът – повече от 80 процента. Докато при другите култури е 26-29 процента при соята, 31,37 и 40 процента за царевицата, ориза и картофите. Като цяло плевелите причиняват най-високи загуби – около 34 процента, докато насекомите и патогените /болестите/ нямат толкова голямо значение – от тях загубите са съответно 18 процента и 16 процента.

Ефикасността на препаратите за растителна защита е била по-голяма при техническите култури, отколкото при културите за храна. Регионалните разлики в ефикасността са значителни. Въпреки нарастващо увеличение на пестициди загубите на реколта не са намалели значително през последните 40 години.

Списание “Джърнъл ъв агрикърчаръл сайънс”, издание на Кембирдж университи прес
Автор Г. Йорке от Института за растителна защита към университета в Бон, Германия

One thought on “В Катуница изпитват нови препарати за растителна защита на ЕС

  1. Изроди, лъжливи. Препаратите били безопасни! А защо тогава се правят тестове за токсичност?
    Пак ни взимат за малоумни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *