29/03/2024

Хапче чудо до 5 години ще лекува рака

Водещи изследователски екипи в областта на онкологията обещават,че в близко бъдеще лечението на рака ще се извършва на молекулярно ниво.

Това ще даде възможност болестта да се бори съобразно индивидуалните особености на всеки пациент, обясни за „Неделен Стандарт“ доц. Влади Манев, председател на програмния консултативен съвет по имунопрофилактика и имунотерапия на рака към здравна фондация „Контрол на придобитите имунни дефицити, свързани с промени в околната среда“.

На осмия конгрес по онкология, който се проведе наскоро в резиденция „Бояна“, той обяви за революционно българско откритие, направено под негово ръководство в началото на 80-те години на миналия век. За жалост тогава не са отпуснати средства за доразвиване на първичните изследвания. Научната находка остава в дебелите папки на патентното ведомство.

„В далечната 1983 г. ние първи доказахме, че един от механизмите за блокиране на противотуморния имунитет на човека става чрез отделяна от злокачествения тумор опасна молекула. Тя блокира работата на Т-лимфоцитите, които са натоварени от природата да „улавят“ изродените и повредени клетки“, обяснява доц. Манев.

Родният екип установил и втори механизъм за блокиране на противотуморния имунитет. При него имунните клетки се блокират от тромбоцитни комплекси, които се струпват върху повърхността им. Доцентът ги нарекъл „тромбоцитни таралежи“. Този болестен тромбоемболизъм понякога може да протича незабелязано.

Доказано е обаче, че е в основата на 50% от смъртните случаи.
През май т. г. доц. Манев взе участие в международна научна конференция по имунотерапия на рака в Будапеща. На форума учени от Израел, Германия и САЩ докладвали, че работят усилено върху клетъчни и молекулярни методи за прецизиране лечението на онкоболните.

„Ако намерим спонсори, за една година бихме могли да проучим възможностите за въвеждане на динамичен контрол и проследяване динамиката на болестния процес на молекулярно и клетъчно ниво“, обяснява ентусиазирано имунологът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *