26/04/2024

Снайперист дебнел атентатора да не избяга от летище Бургас

Атентаторът от летище „Сарафово“ се правел на плажуващ летовник по родното море. Той завързвал приказка с чужденците на пясъка.

Така разкрил пред холандски туристи, че майка му е холандка, а баща му – иранец. Това разказа израелската телевизия „Канал 2“, като се позова на очевидци от скандинавската държава.

Израелските медии показаха днес и фоторобот на американец, който също участвал в атентата у нас. Според някои информации той се казва Дейвид Джебсън и е съучастникът на атентатора от летище „Сарафово“. Фотороботът му обикаля хотелите в района, за да бъде евентуално разпознат от туристите. Предполага се, че у него може да има втора бомба.

Си Ен Ен също съобщава, цитирайки българския вътрешен министър, че разследващите търсят американска връзка в престъплението.

Предполага се, че „американецът“ е човекът, опитал да вземе под наем автомобил, с който да стигне до аерогарата. Въпросното лице било доста по-ниско от 180 см – височината, която се твърди, че притежава самият атентатор.

Камикадзето и американецът не са били сами на летището. Те са наемници. С тях на аеропорта е бил и по-високостоящ в йерархията на групировката, който лично ги е контролирал, научи агенция Стандарт Нюз от контраразузнавачи. Според тях освен загиналия терорист е имало други двама, които са подсигурявали атентата.

Единият от мъжете е трябвало да покрие терориста и да го замени, ако той се откаже или нещата се объркат. Третият човек е трябвало да обезвреди двамата, ако те бъдат заловени от службите или се откажат от изпълнението на задачата в последния момент. Експерти обърнаха внимание и на записите на камерите, на които се вижда предполагаемият терорист да влиза в чакалнята на летище „Сарафово“. Вляво от него стоят двама мъже с раници, които сякаш го очакват. От кадрите се вижда, че единият говори по мобилния телефон. След като виждат камикадзето, те тръгват след него.

Отделно от това според експертите става дума за организирана терористична група, която от доста време се е подготвяла за деня на терора на „Сарафово“. Най-вероятно всички участници са чужденци, но бомбата е купена на наша земя. Сега ченгетата у нас ровят всички банди, за които има информация, че може да притежават взривни вещества. Освен това най-вероятно основният тартор на терористичната банда е чужденец, който от няколко години живее у нас.

Според контратерористи камикадзето се е взривило преждевременно.

„Най-вероятно той е бил нает, за да постави бомбата сред останалия багаж в автобуса“, разказаха експерти. За другия атентатор се смята, че вече е мъртъв.

Бомбата е трябвало да гръмне по време на движение на автобуса и така да убие всичките 47 пътници. За да унищожат единствения свидетел, който може да свърже бомбата с поръчителя, обаче другите двама терористи са предпочели да взривят преждевременно бомбата с дистанционно и така да убият израелските туристи и наемника. Това е станало чрез мобилен телефон. Истински късмет е било, че в съседството на взривения автобус е имало още един, който е насочил взривната вълна нагоре и надолу. Самият факт, че във взрива е имало метални елементи – пружини, означава, че бомбата е била сглобена, така, че да убие колкото може повече хора.

http://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/snayperist_debnel_kamikadzeto_da_ne_izbyaga-158176.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *