27/04/2024

Аман от шовинистки маршове и призиви!

Петко Симеонов

България да предяви иск за Западните покрайнини и Струмица пред Хагския съд! За това призовава Петко Симеонов във Фейсбук и посочва къде и как призивът му, който той приема за кауза, да бъде подкрепен /още подробности – вижте тук/.

Няма съмнение – ще се намерят привърженици. Сигурно – с хиляди. Може би най-вече от страна на наследниците на десетки хилядите насилствено разделени и със съсипани съдби заради порнографията, наречена политика. Няма причини тези хора да бъдат обиждани. Няма причини да бъдат обиждани и хората от другата страна на Западните покрайнини, чиито съдби също са съсипани.

Аман! Стига! Толкова хиляди години вече! Никой реваншизъм никъде, никога, при никакви обстоятелства за никого не е донесъл нищо добро! Няма да донесе и сега! Нито от източната, нито от западната страна на Западните покрайнини!

Знаем каква тежка, скъпа, и несъвършена бюрократична машина е Европейският съюз. Но нека не забравяме: няма друг такъв пример в човешката история, като Европейския съюз. Без пушки, без бомби, без войни, държавите се натискат да влязат в този съюз и се чувстват огорчени, когато ги отсвирват. Бог е на страната на този модел, иначе никой не можеш да накараш да се натиска за нещо, което не иска. Не и за дълго, ако е фалшиво.

Дай Боже час по скоро – целите Западни Балкани да са в ЕС! И тогава граници между Сърбия и Косово, Западни български покрайнини т.н. ще изглеждат направо смешни… Ами представете си Турция в ЕС! Какви ще ги дъвчат тогава сепаратистки  настроените в Кърджалийско? Когато всичко това стане трийсетина години по-късно младото поколение ще трябва да се рови в историята, за да разбере за какво са били толкова много огорчени дядовците и бабите му.

Точно както сега ние, бившите пионерчета, с часове трябва да обясняваме на 30 годишните в момента за каква идеологическа простотия и издевателство върху деца ставаше дума. Така както и ние, пионерчетата, не можехме с часове да разберем легионерчетата от времето на Хитлеризма.

Да гледаш не по-далеч от носа си – не е забранено, но не е хигиенично. Нито за настоящето, нито за бъдещето на човечеството като цяло, нито за хората с адреси в Западните покрайнини. Светът наистина стана едно голямо село. Европа е една голяма и все по-влиятелна част от него.

Време е вече да ни боли за Европа и целия свят. Време е вече да поискаме достоен живот за себе си и всички човеци. Време е вече както при полет със самолет да осъзнаваме всеки миг, че границите не означават нищо.

Човекът и човешкият или нечовешкият начин по който живее на тази Земя тук и сега, а не в недосегаемото светло бъдеще – това е най-важното. А може би всичко. Защото това е маята за хляба след 30, 300 и т.н. години.

Нека да се скъсаме, но вече без минута отлагане да направим тук и сега този живот ЧОВЕШКИ! Май само такава кауза си струва усилията!

One thought on “Аман от шовинистки маршове и призиви!

  1. Точно така! Благодаря за тази статия! Наистина е крайно време да поумнеем!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *