27/04/2024

Животните умеят да се шегуват и да се смеят

Британски учени проучили реакцията на животните при гъделичкане. Доста време преди това се считаше, че те не отвръщат със смях, че това е „привилегия“ само на човека. Но сега със сигурност се знае, че това не е така.

Пионер по темата станал сътрудник на един от английските зоопаркове, който забелязал, че горилата Еми, за която той се грижи, започва да пръхти, докато я гали. Наблюдателният гледач уверено твърдял, че понякога горилите обичат и да се шегуват като се гъделичкат едни други.

Тези наблюдения на гледача не останали незабелязани. Те привлекли вниманието на учените, в сферата на интересите на които влизали поведенческите реакции на приматите. След проучването си те стигнали до извода, че маймуните са започнали да се се смеят по някакъв начин още преди 30 млн. години, а след еволюцията на смеха им и смехът на човека в много отношения са станали сходни.

(Още подробности и снимки на чаровно усмихната по холивудски маймунка вижте тук)

Американски учени на свой ред също твърдят, че лабораторните плъхове имат способността да се смеят макар звукът, който издават, да е доста непривичен за човешкия слух.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *