19/03/2024

Изчислиха кои държави ще пострадат жестоко от падане на астероид

Учени изчислиха кои страни ще пострадат най-много при евентуално разбиване на астероиди в Земята и направиха списък на потенциално опасните космически странници.

Както установиха в университета в Саутхемптън в десет държави броят на жертвите в случай на падане на астероид ще бъде толкова голям, че те никога няма да могат да се възстановят след катастрофата. С помощта на програмата NEOimpactor, в която се съдържат данни за всички астероиди, астрономите изясниха, че най-голяма опасност грози Китай, Индонезия, Индия, Япония, САЩ, Филипините, Италия, Великобритания, Бразилия и Нигерия.

Освен това е съставен списък на астероидите, които теоретично могат да се блъснат в планетата ни. Използвайки данни от спътника NASA WISE,астрономите изяснили, че близо до Земята се намират 107 потенциално опасни астероиди с диаметър над 100 метра. В групата на потенциално опасните влизат тези обекти, които са отдалечени от орбитата на Земята на разстояние не повече от 5 милиона км. и имат достатъчно голям размер, за да не изгорят при навлизането в атмосферата и да нанесат големи щети.

Общият брой на астероидите, които биха могли да паднат на нашата планета, надхвърля 47 хиляди – това е два пъти повече, отколкото се считаше по-рано. Към настоящия момент са открити само 20-30 на сто от тях. Освен това болшинството от астероидите имат нисък наклон на орбитите, което повишава шансовете за сблъсъкът им със Земята, отбелязва The Daily Mail.

Получените данни свидетелстват за необходимостта от продължаване на изследванията, отбелязват учените. „Ние започнахме да търсим тези обекти, които действително представляват опасност за Земята. Но ни предстои още много работа“, каза директорът на програмата за наблюдение на околоземните обекти на НАСА Линдли Джонсън.

„Всичко, което можем да научим за тези обекти, ще ни помогне да разберем техният произход и съдба. Нашият екип с удивление откри излишък от потенциално опасни обекти с ниска орбита. И тъй като те постепенно се приближават към Земята, тези обекти стават цел за бъдещи изследвания“, добави ученият.

Всяка година в атмосферата на планетата се врязва един астероид с диаметър от няколко метра. Такива астероиди изгарят без да достигат земята, предизвиквайки експлозия  в небето на височина 30-40 км. Астероидите, които могат да предизвикат локална катастрофа, сравнима с Тунгуската, трябва да са минимум 50 метра в диаметър. В пределите на видимостта такива астероиди се появяват веднъж на сто години. Глобална катастрофа може да предизвика небесно тяло с размер повече от километър в диаметър. Такъв астероид може да очакваме стотици хиляди години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *