24/04/2024

Масова гибел на 150 делфина в Черно море край Крим

През последните две седмици по плажовете на Крим от морето бяха изхвърлени почти 150 мъртви делфина. Учените, които изследват останките на загиналите животни твърдят, че обикновено най-много делфини умират заради хвърлените рибарски мрежи и смятат, че по това време на година рибарите може да са причина за тази масова гибел.

Ехосонарът на делфините не разпознава тънките нишки на рибаорските мрежи. Той е настроен на идентифициране на малки риби.

Най-много мъртви делфини тази година са намерени близо до Феодосия и Керч. Това е най-масовата смърт на тези животни за последните десет години в региона.

Най-голямата улика за това масово убийство, която води към рибарите е,  скъсяването на опашката или липса на такава. Но у повечето мъртви животни не са открити такива поражения. Поради тази причина делфинолозите не изключват вероятността делфините да се били отровени.

Специалистите изчисляват приблизителното време на смъртта на животните. Според тях това е станало преди две-три седмици на юг ог Керченския полуостров. Създадена е специална комисия за изясняване на причините.

Според една от версиите за това може да са виновни потъналите при силна буря през 2007 г. пет кораба с неизвестен товар. Възможно е да са превозвали опасни химикали, които са попаднали във водите на Черно море. Ако това е така, то значи, че сме свидетели на екологична катастрофа в Черно море.

Втора причина може да бъде активизирането на сеизмичната дейност на дъното на Черно Море. Както е известно на неголяма дълбочина в това море има сероводород. Съществува голяма вероятност сеизмичните процеси да изтласкват сероводорода в по-плитки води. Попадайки в сероводородни облаци делфините загиват.

Сеизмолозите припомнят, че през изминалата нощ в Черно море е станало земетресение с магнитуд 3,1 по Рихтер на дълбочина около 20 км.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *